Jumaat, 25 Januari 2013

WANG KERTAS RM10 ERROR

WANG KERTAS RM10 ERROR
Tandatangan Tan Sri dato Sri Dato Seri Zeti Akhtar Aziz
Tahun 2004
Cetakan De La Rue Currency  International
Kategori Error  cetakan nombor siri  menegak warna merah sebahagian  hilang dimuka belakang
Prefix  ZD  8403617  error   hilang ZD 8xxx617
Prefix Replacement ZD 0403617
Rarity very rare RR
Estimate Value RM450
Owner Galeri Sha Banknote 1964


WANG KERTAS RM10 ERROR
Sebahagian  nombor siri hilang
Gambar  muka hadapan RM10 Error


Muka belakang terdapat cetakan Nombor Prefix berwarna merah dicetak menegak dari atas kebawah di bahagian kanan wang kertas ini  . Cuba lihat nombor sirinya hilang cetak 3 digit ditengah-tengahnya .

3 digit nombor siri dibahagian tengah hilang

Nombor siri warna merah  menegak yang hilang  3 digit

Ini nombor siri warna hitam mendatar yang lengkap dan sempurna dicetak ZD 8403617

Gambar muka belakang RM10 Error
sebahagian nombor siri menegak warna merah hilang


WANG KERTAS RM10 ERROR
Cetakan nombor siri hilang
Galeri Sha banknote 1964




nota **

Sebahagian daripada kategori Error mengikut susunan Rarity yang dijumpai pada Wang Kertas Malaysia .  Ini adalah sebahagian  kategori  error yang dapat dikumpulkan dalam  koleksi  Galeri Sha Banknote . Mungkin banyak lagi kategori error yang  boleh ditemui tetapi ini adalah yang sempat dikumpulkan dalam koleksi Galeri Sha Banknote .

1  . Error Signature
      a. Kesilapan cetakan Tandatangan 

2  . Error  cetakan Watermark
      a. cetakan watermark  Agong terbalik
      b. cetakan watermark Agong  double
      c. cetakan watermark Agong sebahagian
      d. cetakan watermark Agong tidak betul-betul tengah

3  . Error cetakan Nombor Siri
      a. cetakan nombor siri keseluruhan hilang
      b. cetak nombor siri sebahagian hilang
      c. cetakan nombor siri bertindih 
      d. cetakan  2 prefix  nombor sirinya tak sama 
      e. cetakan nombor siri terbalik dan tercetak dimuka lain
      f. cetakan nombor siri teralih sedikit dari kedudukan asal sepatutnya

4 . Error Cutting
      a. Extra paper
      b. Off center
      c. Margin shift

5 . Error Printing
      a. gutter print
      b. missing print
      c. double print
      
6 . Error calour
      a. ink error     




22 ulasan:

  1. Salam Tuan,

    Dari pengamatan saya, saya perasaan beberapa perbezaan pada rm10 Za sehingga Zc, dengan Zd&Ze, dimana security line untuk Zd&Ze agak jauh gap dengan tulisan sepuluh ringgit, tetapi tidak untuk Za sehingga Zc dan juga Zg. Boleh tuan ulas kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Shahrul hafizi
      Terima kasih atas makluman tuan . memang Replacement ZD & ZE kedudukan security line berbeza dengan ZA,ZB,ZC kemudian ZG . Ini adalah Variety Security Line dalam Replacement RM10 . ini berlaku kerana berkemungkinan kerana Kilang pencetaknya adalah berbeza . ZA,ZB,ZC cetakan kilang lain ZD,ZE cetakan lain dan ZG cetakan mungkin balik kepada cetakan mula tadi . Saya telah menulis surat kepada Bank Negara untuk mendapatkan maklumat ini tetapi masih belum mendapat jawapan lagi .
      Terima kasih .

      Padam
  2. Saya mempunyai satu note RM 10 baru dimana di bahagian belakang terdapat bunga rafflesia kecil dan besar...bunga yg kecil yg sepatutnya berwarna kuning tapi di cetak berwarna hitam manakala separuh dari gambar agung juga dicetak berwarna hitam.. boleh tolong sahkan tahap rare dia...

    BalasPadam
  3. Terima kasih
    sepatutnya saya kena tengok juga note tersebut sebelum boleh komen. secara umumnya error ini adalah color error . ini disebabkan semasa proses cetakan berlaku cetak warna pecah atau sebaran warna tak sekata . error ini adalah error biasa sahaja .
    terima kasih

    BalasPadam
  4. Error portrait watermark perna jumpa?seperti mata juling

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih.
      Setakat ini saya masih belum memiliki Error atau variety seperti ini. dan kemungkinan juga ini bukan error tetapi variety watermark sahaja .

      Padam
  5. Salam..saya ada rm10 missing security line.Rare x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih
      Dari apa pengamatan saya dan padang sahabat yang pakar dalam error ini . Koleksi ini adalah PMJ Post Mint Job . Error ini adalah berlaku diluar Kilang cetakan yang sengaja dibuat .

      Padam
  6. Datuk..tlg bgi info..sy ada wang seringgit no siri menegak teralih dri tempat biasa...hingga klu di lihat dari sebalik bayang gambr sultan...no siri tu terkena gmbr bayangan muka sultn...dan ruang kosong kt bawah wang tu terlebih sehingga gmbr puncak gunung kinabalu hampir terkena hujung atas wang ini..ada pengunjung sy berminat mahu beli..tp sy x sure...blh bgi pndangan...sy mnta tempoh dlm mnggu ni je untk nilai hrga..tq datuk

    BalasPadam
  7. saya tak dapat tengok gambar duit ini. dari apa yang diterangkan duit ini adalah printing error dan cutting error . harga dalam RM200 -RM250

    BalasPadam
  8. salam dan slmt Ptg dato
    Sy ada mnyimpan wang rm10 error ..slh stu no siri teralih dari susunan menegak..berbaloikah di simpan dn anggaran hrga..sy nk sent pic dgn dato..bgaimana ye?sy azman...dr kk sabah..

    BalasPadam
  9. bagaimana dato,,,sdh dpt gmbar 10 error tersebut,,sdh dy emailkn,,,sy hendak mnjualnya,,,,blh dato anggarkan harganya?? azman kk sabah

    BalasPadam
  10. ADE SEHELAI NOTE 10 YG NO SIRI NYE BERTINDIH DENGAN NO YG BERLAINAN..KEDUA2 NO SIRI HITAM DAN MERAH BERTINDIH DGN NO YG LAIN...

    BalasPadam
  11. slm dato,,bole sya mms gmbar keunikan variety watermark agong,P39.. mata teleng dan tiada 'mark' dlm bintang tanjak..'perna dato lihat.?

    BalasPadam
  12. Klau duit sepuluh ringgit yag kehilangan security line masih boleh digunakan lagi ke

    BalasPadam
  13. Sy ada duit rm10 tandatangan Ali hasan x center..boleh contact 0103937002

    BalasPadam
  14. saya ada RM 10 yang tak ada number siri .berminat pm 0128137799 sebelum jam8pm sebab ada buyer jumpa jam 8

    BalasPadam
  15. saya ada rm10 bunga rafflesia hitam.. ad value x?

    BalasPadam
  16. Berapa harga rm10 bunga hitam? Wthsapp 0172366034.. Nk kite boleh cerita

    BalasPadam
  17. Berapa harga rm10 bunga hitam? Wthsapp 0172366034.. Nk kite boleh cerita

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...