Ahad, 16 Februari 2014

KEDUDUKAN WANG KERTAS MALAYSIA YANG PALING RARE DAN TERMAHAL

KEDUDUKAN WANG KERTAS MALAYSIA 
 PALING RARE DAN TERMAHAL


Mukadimah
Kedudukan Wang Kertas Malaysia yang paling rare dan termahal ini adalah berdasarkan  pengalaman Galeri Sha Banknote semasa mengumpulkan dan mencari koleksi Wang Kertas Malaysia yang pernah dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia . Koleksi ini memberi fokus untuk  menjejaki setiap keluaran wang kertas yang pernah dikeluarkan oleh BNM berdasarkan koleksi  First Prefix dan Last Prefix serta Replacement . Koleksi FLR( First Last Replacement ) ini adalah bermula dari siri pertama tahun 1967 sehingga 2014 dengan denominasi RM1,RM2,RM5, RM10,RM20,RM50 ,RM100, RM500, RM1000 .

Dalam kesempatan  untuk mengumpul setiap koleksi FLR ini sedikit pengalaman akan diutara kepada kolektor semua untuk menjejakinya . Disini disenaraikan kedudukan Wang kertas Malaysia yang paling rare dan termahal berdasarkan harga yang telah dapat diperolehi untuk koleksi Galeri Sha Banknote 1964.

SENARAI WANG KERTAS MALAYSIA 
PALING RARE DAN TERMAHAL
\



1.  RM 60,000.00
SERIBU Replacement ZZ 0000003
Tandatangan Tan Sri Abdul Aziz Taha
Cetakan Thomas De La Rue
Tahun 1984
Kondisi UNC
Rarity  Highest State of  Rarity  RRRR


2.  RM 40,000.00
SERATUS Replacement ZU 0000007
Tandatangan Tan Sri Jaafar Hussein
Cetakan  Thoma De La Rue
Tahun 1992
Kondisi UNC
Rarity Highest State of Rarity  RRRR




3.  RM 13,000.00
SA-RIBU siri Pertama A/1 026733
Tandatangan Tun Ismail Mohd Ali
Cetakan Bradbury Wilkinson
Tahun 1968
Kondisi Very Fine VF
Rarit Highest State of Rarity RRRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964

SA-RIBU SIRI 1

PREFIX A/1 026733



4. RM 12,000.00
SERIBU siri ke-2  A/1 147481
Tandatanga Tun Ismail Mohd Ali
Cetakan Bradbury Wilkinson
Tahun 1972
Kondisi Very Fine VF
Rarity  Highest State of Rarity RRRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964

SERIBU SIRI KE-2

PREFIX  A/1  147481



5.  RM 12,000.00
SERIBU siri ke-3 A/1 378164
Tandatanga Tun Ismail Mohd Ali
Cetakan Bradbury Wilkinson
Tahun 1976
Kondisi Very Fine VF
Rarity  Highest State of Rarity RRRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964
SERIBU SIRI KE-3

PREFIX A/1 378164

6.  RM 11,000.00
SERATUS Replacement  ZX 0090433
Tandatang Tan Sri Jaafar Hussein
Cetakan Thomas De La Rue
Tahun 1986
Kondisi Extremely Fine EF
Rarity  Highest State of Rarity RRRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964

SERATUS JAAFAR HUSSEIN 
LAST PREFIX ZX 
Cetakan Thomas De La Rue
PREFIX ZX 00090433



7.   RM 10,000.00
$500 Replacement ZX 0000998
Tandatangan Tan Sri Jaafar Hussein
Cetakan Thomas De La Rue
Tahun 1981
Kondisi Extremely Fine EF
Rarity Highest State of Rarity  RRRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964


LIMA RATUS SIRI 2
Tandatanga Jaafar Hussein
REPLACEMENT ZX
PREFIX ZX 0000998


8.   RM 8,000.00
SEPULUH Replacement Z/4 054002
Tandatangan Tun Ismail Mohd Ali
CetakanThomas De La Rue
Tahun 1972
Kondisi Very Fine fv
Rarity Extremely Rare  RRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964


SEPULUH  REPLACEMENT Z/4
PREFIX Z/4 054002


9.  RM 6,000.00
SERIBU Replacement ZZ 0023294
Tandatangan Tan Sri Jaafar  Hussein
Cetakan Thomas De La Rue
Tahun 1985
kondisi Very Fine VF
Rarity Extremely Rare RRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964


SERIBU REPLACEMENT ZZ
JAAFAR HUSSEIN
PREFIX  ZZ 0023294

10. RM 6,000.00
SERIBU Replacement ZZ 0036540
Tandatangan Tan Sri Ahmad Don
Cetakan Giesecki & Devrient
Tahun  1996
Kondisi Very Fine VF
Rarity Extremely Rare RRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964


SERIBU REPLACEMENT ZZ
AHMAD DON
PREFIX ZZ 0036540


11. RM 6,000.00
SERATUS Replacement X/1  016461
Tandatangan Tan Sri Abdul Aziz Taha
Cetakan Thomad De la Rue
Tahun 1981
Kondisi Very Fine VF
Rarity Extremely Rare RRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964


SERATUS SIRI KE-4
AZIZ TAHA
REPLACEMENT X/1
PREFIX X/1 016461


12. RM 6,000.00
SA-RATUS  Specimen  A/1 0000000
Tandatangan Tun Ismail Mohd Ali
Cetakan Thomas De La Rue
Tahun 1967
Kondisi   Very Fine VF
Rarity Highest State of Rarity RRRR
Owner Galeri Sha Banknote 1964

SPECIMEN
 SA-RATUS PERTAMA
A/1 000000
PREFIX A/1 000000



Nota
Ini adalah beberapa koleksi rare dan termahal bagi wang kertas Malaysia yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia . Kolektor semua akan teruja untuk mendapatkan koleksi ini dan sudah tentu bagi melengkapkan koleksi ini sebanyak RM189,000.00 peruntukan perlu dikeluarkan untuk mendapatkan item 1 sehingga ke item12 .

Bagi episod ke -2 nanti Galeri Sha Banknote 1964  akan meneruskan item ke-13 sehingga ke item 25 mengikut susunan Wang Kertas Malaysia yang paling rare dan termahal seterusnya.


***********************************
KOLEKSI RARE DAN TERMAHAL
Galeri Sha Banknote 1964
15.02.2014

356 ulasan:

  1. Assalamualaikum Dato,
    Nak tnye sket.. sy ada duit syiling rm1 tahun 1971..
    Brapa nilai kalu nak jual skg?
    and bole tak dato bg specficasi duit tu...
    thanks dato..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syiling $1 tahun 1971

      mula dikeluarkan pada 01.05.1971
      Garis Pusat 33.90mm
      Berat 17.00gram
      Edge Bank Negara Malaysia
      kandungan kupra-nikel
      Ditempa di kilang Shah Alam
      Jumlah Tempaan 2,378,995 kpg
      Estimate Value UNC RM20.00

      Padam
    2. salam dato, harga pasaran untuk syiling $1 edisi parlimen tahun 1971 berapa? dan edisi rancangan Malaysia ke-5 thn 1986-1990 berpa?

      Padam
    3. dato saya ade wang note 10 seperti diatas..adakah dato nak lagi wang seperti berikut ?

      Padam
    4. Salam Dato,saya ada syiling RM1 tahun 1971 berapa Dato boleh bagi harga?

      Padam
  2. Salam Dato'....kalau boleh ranking untuk coin Malaysia juga ye, termasuk coin peringatan...ranking mengikut tahap kesukaran dan harga untuk mendapatkannya.
    Terima kasih Dato'

    Syed Ahmad, Putrajaya

    BalasPadam
  3. Salam Pak Engku Syed Ahmad
    InsyaAllah selepas ini saya akan sediakan senarai Wang syiling Malaysia yang paling rare dan termahal mengikut rankingnya. kemudian untuk diikuti dengan syiling Peringatan,
    Terima kasih

    BalasPadam
  4. Senarai Ranking untuk kupon getah sama yea dato'

    BalasPadam
  5. salam dato.dalam koleksi saya ada RM100 Jaafar H Prefix ZX4133XXX. Adakah nilai ini sama seperti di atas? Mohon pencerahan dato

    BalasPadam
  6. RM100 Jaafar Hussein cetakan Thomas De La Rue yang Rare dan harganya amat mahal.

    Manakala RM100 Jaafar Husein cetakan US Banknote ini prefix biasa sahaja.

    Cuba anda tengok bahagian belakang duit tersebut ada tercatit pencetak duit tersebut. Kalau Thomas De La Rue ini adalah item yang amat rare.

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu bkn rplcemnt?rr jga

      Padam
  7. Sy ada duit rm1 siri pertama..tandatangan Ismail Md Ali. Berapa nilai wang tersebut.

    BalasPadam
  8. Bleh x sy nk minta email Dato?

    BalasPadam
  9. Balasan
    1. salam Dato,saya ada 3 keping wang kertas lama Rm1 siri 1,4 & 5..nilai pada wang tersebut berapa ya,,mohon Dato bagi maklum balas perbezaan diantara nilai wang pada siri tersebut..

      Padam
  10. Slm dato saya mempunyai duit syiling riggit garuda bertahun 1884 di belakangnya tertulis 8R.G.1884.B.R.10D.20G blh dato menjelas sejarah duit ini dan nilai pasaran sekarang terima kasih.. slm..

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  12. Salam dato.. saya ada wang kertas rm100.. cetakan thomas de la rue.. tandatangan ahmad don.. no siri... AK3906651.. berapa nilainya sekarang?

    BalasPadam
  13. Salam dato..
    Boleh bagitahu sejarah duit kertas 1 sen yang di cetak thomas de la rue? ia di cetak pada 1 july 1941.

    BalasPadam
  14. Salam dato..
    sy ada duit rm1 tandatangan jaafar hussein cetakan thomas de la rue.. no siri EC0205064 dan HH5150527.. berapa harga pasaran sekarang?

    BalasPadam
  15. Salam
    Saya ada sekeping note 100 tandatangan by Aziz Taha. Cetakan Thomas de la rue. No siri
    A29 952569. Berapa harga di pasaran dan mohon bagitau cara bagaimana untuk saya jualkan. Tq Dato

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum
    Dato' sy ade note
    Rm50
    Tandatangan oleh Aziz Taha (no siri: VJ2480210) CETAKAN THOMAS DE LA RUE

    RM5
    tandatangan oleh Jaafar Hussein
    (No siri; PM6232775)CETAkan THOMAS DE LA RUE

    RM1
    Tandatangan oleh Jaafar Hussien
    (no siri: GZ5654434)
    CETAKAN THOMAS DE LA RUE

    SY NK TAHU KALAU HARGA DI PASARAN BERAPA YA?
    KALAU ADE YG BERMINAT SAYA NAK JUAL.
    TQ

    KPD SIAPA YG BERMINAT BOLEH HUBUNGI ; 01118559711.
    TQ

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum
    Dato' sy ade beberapa note
    Rm50
    Tandatangan oleh Aziz Taha/CETAKAN THOMAS DE LA RUE
    SY NK TAHU KALAU HARGA DI PASARAN
    KALAU ADE YG BERMINAT SAYA NAK JUALKPD SIAPA YG BERMINAT BOLEH HUBUNGI:0199870287.

    BalasPadam
  18. Assalam.. Saya ade wang kertas 50sen dan 10sen tahun 1941 . malaya. Berapa nilainye saya nk jual. Jika ade yang berminat boleh juga hubungi saya di 01116889008

    BalasPadam
  19. maap tok lama x singgah blok ni dah bertukar lagu ...sapa penyanyi dan judul nye...lagu keinsafan gitu.. maap tertukar topik kita kali ni..wslm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan
      lagu ini penyanyi Indonesia Iwan Fals . dihantar oleh sahabat dari Jakarta . Saya amat tersentuh dengan lirik lagu ini buat ibu di Ramadan Karem ini .

      Padam
  20. salam dato...saya mempunyai syiling 1sen tahun 1845.(bulat) syiling 1sen tahun 1920,1926,1919 dan tahun selepas itu.berapakah nilai bagi syiling2 sy ini?..terima kasih

    BalasPadam
  21. sya ada duit spuluh ringgit yg harga 8k tu ade yg berminat sile call 0178339316 .. sharif .. sye ade 10 ringgit and 5 ringgit .. mne nak jual ekk ???? inform please

    BalasPadam
  22. Saya ada duit rm 50 tandatangan aishah berapakah nilai wang tersebut dato'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tuan msh ada duit yg ditandatangani oleh aisyah, mohon email kan kpd sy. Krn sy ada pembeli yg berminat.

      miorredzuan.wan@gmail.com

      Padam
    2. Saya ada Wang kertas RM 2 tandatangan aishah..berminat hubungi saya 0168354180

      Padam
  23. Saya ada duit rm 1 nmbr sirinya AA.adakah ianya berharga dato'

    BalasPadam
  24. Jika nmbr sirinya ZA pula adakah ianya juga berharga

    BalasPadam
  25. Harap dato' balas secepat mungkin

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko ingt ko sape nk org balas cepat2..mntak pndapat org lpas tu nk paksa2..ntah pape hahah

      Padam
  26. salam dato,saya nak jual wang kertas lama,dua pulluh ringgit ( no siri:TE2036969)masih cantik,cam baru,jikalau kena harganya,kita jadikan je,

    BalasPadam
  27. salam dato, sy nak tanya apakah perbezaan antara thomas de la rue dengan bradbury wilkinson pada not rm1 tandatangan tan sri abdul aziz taha, dan adakah terdapat perbazaan dari segi nilai pasaran bagi kedua-dua cetakan tersebut, terima kasih

    BalasPadam
  28. salam...tumpg tnye tuan2 semua,ade nilai ke note rm2 siri AN gabenor ahmad b. mohd don...

    BalasPadam
  29. kalau wang kertas rm1 no siri DD6651232 keluaran thomas de la rue berapa nilai nye?

    BalasPadam
  30. Salam.. Kalau ringgit $20 berapa nilai nya ? Ditandatangani oleh aziz tasha . .bradbury wilkinson no siri TD6862365

    BalasPadam
  31. salam datuk...saya ada wang kertas RM1..uncut..8 keping..boleh saya tau brp nilai nye

    BalasPadam
    Balasan
    1. sALAM,
      RM1 UNCUT SERI KEBERAPA N KONDISI MCMANA..
      SIGN?
      HARGA?
      0194655825

      Padam
  32. Samekom Dato,saye ade rm10 siri ke 3 yg senarai di atas bernilai rm 8000 tu.bagaimana saya nak berhubung dgn Dato

    BalasPadam
  33. salam dato,
    saya mempunyai duit kertas rm50.00 bernombor siri DN 2199999..saya ingin mendapatkan sedikit maklumat, layakkah duit ini dilelong atau ianya sekadar duit kertas biasa.

    BalasPadam
  34. nak lagi ke duit syiling lama . duit satu sen tahun 1920 .

    BalasPadam
  35. Salam Dato'.. Saya ada duit syiling lama 50sen tahun 1967 dan 1968.. dan saya juga ada syiling malaya 20 sen king george the six. Berapa nilai kedua2 duit syiling ni? Minta penjelasan.. terima kasih

    BalasPadam
  36. salam. saya ade duit kertas rm5. sepatutnya tandatangan zetti. tapi tandatangan orang lain. nak?? boleh PM 0176282497

    BalasPadam
  37. Assalamu'allaikum dato
    saya ada duit syiling north of borneo tahun 1903 dengan nilai 2 1/2sen
    ada harga tak duit ni
    terima kasih

    BalasPadam
  38. salam dato'sy mohd.F ,ada menyimpan beberapa wang kertas & syiling lama serta sebilah pedang tahun 1213 9 gunung.. ingin memgetahui akan nilaian harga tersebut ...bolehl
    kah berkongsi dgn saya datok...

    BalasPadam
  39. talian sy : 016-2109586 @ 013-3709413 Mohd.F diatas..

    BalasPadam
  40. Salam dato'. Saya cuma ada rm1 lama tandatangan aziz taha , bradbury. Agak2 pasaran sekarang berapa ya. Saya ingat nak jual sebab tak cukup duit utk nikah. 0147213780-yin

    BalasPadam
  41. Salam ..saya ada duit rm10 bradbury..tandatangan ismail md ali pnya...berapa harga pasaran sekarang ye?

    BalasPadam
  42. Assalam dato.sy ada rm5 ringgit baru ZD000 brpa nilainya yer..

    BalasPadam
  43. Salam dato.says Ada Wang kertas lama 1,2,5,10,20 sent utk di jual.klu minat saya akan post gambar nya.pm saya di 0183891099

    BalasPadam
  44. salam dato.. saya ada coin 10cent queen elizabeth second 1957 dan the sixth king george 20cent 1950.. ??

    BalasPadam
  45. Assalam.. untuk semua. Saya ade simpan rm5 dua keping dan rm10 ada sekeping.. kepada yang berminat boleh whatsapp sy .. 01119304651

    BalasPadam
  46. salam.. saya ada syiling 1sen 1976 dan 20sen 1976 klau berminat whatsap saya 0128218189-bj

    BalasPadam
  47. Salam...saya ada koleksi lengkap syiling 1 sen bunga raya 1989-2007...berminat boleh whatsap or call 0193816751- mie

    BalasPadam
  48. Haha.. Lawak betul laaa.. Semuanya bertanyakan nilai duit lama yg dorg simpan.. Tau nk jual sja.. Mentallity kna ubah.. Malu dgn bangsa2 lain.. X semua duit lama mahal, dan x semua duit baru murah.. Klau nk tau harga,beli buku rujukan.. Berlambak kt pasar.. Tp jgn terkejut sdah la klau tgok harga duit malaysia 1st series pon x bleh cecah ribu2.. Byak faktor yg mengubah harga duit.. Duit yg nilai rm17k pon bleh jatuh harga smpai rm2k klau kondisi x cantik.. Nasihat sy,bli la buku rujukan.. Dato sha pon dh x larat nk komen psal harga.. Nk nilai duit bkn bleh chat kt blog sja.. Kna pegang,kna lihat,mcm2 lg la.. Smpai kna pkai kanta pon ad.. Jgn asyik nk menjual sja.. Simpan sja la.. Bleh tunjuk kt anak cucu nnt.. Bwak duit rm1 aziz taha/jaafar hussin nk jual,pas2 bla collector ckp sy nk bli dgn harga rm5, trus melenting.. Ckp plak,mna mungkin rm5???!!!! Duit lama ni!!! Rm7k sy nk jual!!!! Haha... Skali collector bwak hempuk kluar 1 stack 100pcs running number duit rm1 trus melopong.. Seketul mcm bru kua bank.. Haha.. Rajin membaca n cba kaji sdri nilai duit.. Google x smpai 5 minit dh dpt.. Semua ada dlm internet.. Jgn semua nk kna suap.. Sekian,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan
      Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada tuan kerana menjawab bagi pihak saya . Saya harap rakan-rakan semua boleh faham apa maksud sebenarnya pandangan saudara Afif Zakarian ini , Walaupun agak keras tetapi pengumpul numismatik kena faham bahawa tuan-tuan kena ada penambahan ilmu dengan membeli buku-buku rujukan dalam menilai harga numismatik , harga buku tersebut sekitar rm38.00 sahaja . Dalam buku tersebut semua diterangkan maklumat duit dan nilaian harga duit tersebut dengan harga semasa .
      Namun saya harap tuan-tuan semua seronok dalam dunia numismatik ini . Tambahkan ilmu dan belilah buku untuk panduan kita bersama.
      Terima kasih Afif dan kawan-kawan semua .

      Padam
  49. Assalamualaikum dato , boleh tanya dato , saya ada duit syiling belanda tahun 1871 . Welliam ||| koning .. boleh saya tahu tentang duit syiling tersebut dan harga .. sebab kami orang susah dato

    BalasPadam
  50. akum datuk
    saya nak tanya duit saribu tu ada lagi ker?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaflah semua koleksi saya ini bukan untuk dijual.

      Padam
  51. nak jual 25 cent Board Comminssioner Of Currency Malaya...1st setember 1940
    condition perfect no hole..
    0134444498

    BalasPadam
  52. Saya ada banyak koleksi wang kertas lama. Tp wang kertas malaysia tak ada. Wang kertas luar negara yg lama2. Ada yg sangat lama. Dato berminat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya hanya kumpul duit lama Malaysia sahaja . Duit lama negara lain saya tak kumpul sebab tak ada tempat nak rujuk apakah jenis duit tersebut sebab tak ada buku rujukan.. Duit kita warisan kita

      Padam
    2. dato..saya azman bdk yg dduk jerantut yg dtg beli duit kt datuk berkerusi roda..no tel datuk pd saya tlh hilng.datuk blh bg no datuk .ni no saya 0199085618

      Padam
  53. Saya nk tnya duit rm 50 yg ditandatangani oleh Tan Sri Ahmad Don cetakan Thomas De La Rue dan satu lagi oleh Francois Charles Oberthur ada nilai tak

    BalasPadam
  54. assalamualaikum..
    nak tanya syiling thomas pada tahun 2000 .msh ada nilai lagi tak ..

    BalasPadam
  55. berbagai wang syiling dan kertas lama yg sukar di cari ada pada saya..yg berminat sila hubungi saya 0138931261

    BalasPadam
    Balasan
    1. sye ada duit Rm 100 mcm kat atas namber 7...
      kalau mcm tu berapa eh...???

      Padam
  56. salam dato...sy nak tanya, duit syiling RM1 tahun 1982 brape harga nya ye....di sisi duit tulis bank negara malaysia...

    BalasPadam
  57. salam dato..sy ada seorang rakan OKU yg juga seorang pengumpul wang lama..dan dia berminat utk menjual koleksi wang kertas dan syiling yg dimiliki..antaranya wang rm10 yg bertulis sa-puloh ringgit cetakan thomas de la rue..serta beberapa lagi koleksi..harap dato dapat menghubungi sy secepat mgkin..sy amat mgharapkn krjasama dr pihak dato..sy sertakan nombor telefon untuk dato hubungi.. 0147373797 / 0183232920

    BalasPadam
  58. slm dato..saya ada wang kertas rm 10 ringgit baru QE0488843 yang tidak mempunyai jalur kilat di tepinya(cuma putih)..jadi brpa kah nilai nya.no tel.0198648647 gee.

    BalasPadam
  59. aku rasa benda ni full of crap... makcik ade duit malaysia rare..x terjual pun.. terjual dikalang antique money freak je.. and those freak hny sikit je yg nk beli. n diorang x mau beli pun ikut niai yg di sebut diatas..

    BalasPadam
  60. slm.dato..saye ade 10sen.thn 1950..brape kah hrga klu jual...berminat..coll
    .0104152936mat

    BalasPadam
  61. Salam dato.saya ada sekeping wang rm1000 untuk dijual.dato berminat? Atau sape2 yg nk beli wang rm1000 sy tu.perlu duit dgn segera

    BalasPadam
  62. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  63. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  64. Saya ada duit rm1 serial number XP0000001-XP0000100 untuk dijual pada harga rm8k.siapa berminat sila hubungi saya di 0126383949.terima kasih dato.

    BalasPadam
  65. Saya ada duit rm1 serial no.CC0342561 and AV1717281 brapa harga dato.

    BalasPadam
  66. aslmkm dato,sy mempunyai duit kertas rm 100 prefix zb5849360,dan duit kertas rm 1,prefix zm8494966,,kedua-dua duit kertas tanda tgn zeti aziz,blh dato beri penerangan tentang duit kertas sy.dan brapa nilai duit sy

    BalasPadam
  67. assalamualaikum Dato..
    sy ada banknote lama Rm1000,Rm500,Rm100 untuk di maharkan..
    semua siri replacement...conditions masih cun mcm neelofa...
    whatsapp : 01110693326

    BalasPadam
  68. Salam tuan... saya ade duit not 20.. siri no AP1111111 ade lipatan di tengah ... ade kah ia masih benilai

    BalasPadam
  69. Slm tuan.... sy ada smpan duit one dollar malaya and british Borneo
    Tahun 21 st march 1953 ni no sy 0173548997

    BalasPadam
  70. salam..koleksi dt lma nk d lpaskn..rm1,2,5,10,50,100..dt era 90an pn de..no cntik de..dt siap laminet..de 39keping..brminat cll sya..011-15767806..zam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Zam
      Koleksi duit lama untuk makluman samasekali tidak boleh diluminatekan jika diluminit duit itu melekat pada plastik tadi. Tindakan meluminate kan duit tersebut menyebabkan ianya rosak dan tidak bernilai langsung.

      Padam
  71. Maaf dato sya nk duit dato percuma bole x??? Nk beli xdak duit...ksian kn sya dato..

    BalasPadam
  72. Assalamualaikum? Saya ade simpan wang kertas rm1 siri pertama E_35 248479 .Tapi bahagian tengah nak koyak,sbb lipat dua.tapi masih still okey.jika sesiapa berminat bole hubungi saya atau jumpa saya dishah alam-0179394388

    BalasPadam
  73. Saya ade wang kertas siri pertama E35 248479 bahagian tengah hendak koyak sbb lipat dua tapi still gagah.Dan wang kertas rm1 NA3238888-0179394388

    BalasPadam
  74. Salam Dato, saya ada wang RM1 cetakan BRADBURY WILKINSON dg THOMAS DE LA RUE nilai brp dato , +6287712231045

    BalasPadam
  75. Assalamualaikum Dato , saya ade duit kertas seringgit lama tandatangan Tun Ismail Mohd Ali cetakan bradbury wilkinson , no siri H/25 871292. boleh saya tahu berape nilai duit ini??

    BalasPadam
  76. Salam dato,saya ada duit kertas 10 sen tahun 1940 brapa nilai nya......?

    BalasPadam
  77. saya ada banayak simpan coin dan wang kertas lama jaman jepun berminat boleh sms/call 0138085662

    BalasPadam
  78. saya ada banayak simpan coin dan wang kertas lama jaman jepun berminat boleh sms/call 0138085662

    BalasPadam
  79. Balasan
    1. Bole tolong saye dato saye org susah . Saye nak jual wang ini pade dato

      Padam
  80. Salam dato, saya ingin tahu saya ade wang kertas rm100 cetakan thomas de la rue, tandatangan tan sri abdul aziz taha, replacement ZA4280097, ada kah wang ini msih bernilai tinggi.terima kasih.

    BalasPadam
  81. Salam dato saya ada duit sapuluh dengan satu ringgit tan sri abdul aziz taha kalau dato nak saya nk jual kat dato dua keping tu 5k je pm saya kalau dato nak 0148186290

    BalasPadam
  82. AsSalam Dato'
    Rekod harga termahal seperti di atas nampaknya telah pun dipecahkan pada 15 Mac 2015 oleh $1000 Siri 4 ZZ0000001.

    Syed Ahmad
    Putrajaya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang Seribu siri ke 4 Aziz Tahar ZZ 0000001 menduduki teratas sekrang .

      Namun saya rasa ini adalah mainan dalam dalam numismatik sekarang . duit ini telah dilelong oleh owner auction dan duit ini memang amat rare. Namun oleh kerana auction tempat untuk menentukan harga maka duit ini telahpun dilelong dan memang di bid setinggi mungkin olh pembida .. namun ada nampak mainannya kemungkinan di bid sendiri oleh agent nya sendiri untuk mendapatkan harga tertinggi...... ini kerana sebelum auction sudah ada anggaran harga rm180k - Rm280k..

      Dunia numismatik sekarang memang boleh berlaku macam macam . kita lihat nanti mainan macamana RM100 Jaafar Husin ZU00000001 dibida RM 180,000.00 pula.

      Padam
  83. asskom dato saya menapunayi
    duit syiling yg di keluar oleh ketua ketau kerajaan komenwel.yg benilai rm5 rggit mlaysia..ketika mesyuarat..pada tahun1989

    BalasPadam
  84. asskom dato saya menpuyai duit rm1 yg ke5 dibuat e/19-684749 yg disaing oleh tan sri ismail abdul aziz saya mah jual..duit ini

    BalasPadam
  85. askon dato sa ya ingin tahu jika blh konsi.sy menpunyai duit 1dollar.atau 1ringgit yg dikeluarkan oleh government of brunei pada tahun.1982 no siri ...A-24 -844823 saya mahu tahu rare

    BalasPadam
  86. Assalam dato dan rakan2 sekelian.
    saya ada note one cent 01July 1941
    "Board Of Commissions Of Currency MALAYA"
    Cetakan THOMAS DE LA RUE & COMPANY
    Nak jual pada siapa yg berminat
    call/whatsapp saya: 0137411766 Halimoto

    BalasPadam
  87. assalamualaikum dato.rakan saya ni memiliki wang kertas moden rm1 tetapi mmpunyai kepala agung didepan dan belakang.orang kata printing error dan ade yg kata ink lebih.utk gambar dato boleh tgk kat group tayang duit perak.agak2 duit macam tu boleh cecah brape ye?

    BalasPadam
  88. assalamualaikum dato.rakan saya ni memiliki wang kertas moden rm1 tetapi mmpunyai kepala agung didepan dan belakang.orang kata printing error dan ade yg kata ink lebih.utk gambar dato boleh tgk kat group tayang duit perak.agak2 duit macam tu boleh cecah brape ye?

    BalasPadam
  89. sya ad 2 dan 5 ringgt lame..brape nilai hrga duit to skrng ye?

    BalasPadam
  90. As salam datuk, saya mempunyai dua note seringgit lama
    -seringgit lama tanpa silver line no siri FC5419799 sign jaafar
    -seringgit lama ada silver line sign jaafar no siri GE6269266
    Kedua2 nya mempunyai cetakan thomas de la rue
    Boleh saya tahu nilai nya dipasaran?

    BalasPadam
  91. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  92. HI
    Dato' sy ade note
    Rm50
    Tandatangan oleh Ismail Md Ali (no siri: A7 737929) CETAKAN THOMAS DE LA RUE

    Boleh saya tahu nilai nya dipasaran?

    BalasPadam
  93. Salam dato, sy ad rm10 lama tnda tgn aisyah..ad nilai x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan...
      Jika msh ada duit lama rm10 yg ditandatangani aisyah, mohon diemailkan kpd sy :

      miorredzuan.wan@gmail.com
      a.ridwan_dermoga@yahoo.com

      Padam
  94. salam dato' saya ada note sa-puloh ringgit tandatangan oleh ismail md ali brapa harga nilai di pasaran sekarang?

    BalasPadam
  95. Salam, saya berminat nak membeli duit sa_ribu yg ditandatangani oleh ismail mat ali… masih ada lagi?

    BalasPadam
  96. Salam Dato' saya duit RM100 no siri 1111118..Ada nilai x ?

    BalasPadam
  97. Salam dato sy ada note Sa-puloh dgn tndatngan Ismail Md Ali.. no siri B26044407...cetakan thomas de la rue..
    Jika berminat 0128127249

    BalasPadam
  98. asalam,, sy ada notes 5cent malaya 10cent malaya 20cent malaya dan sa-puluh ringgit malaya serta banyak lg wang kertas lama dan syiling lama2 serata dunia untuk dijual dalam simpanan ayah sy,, boley terus hubungi ayah sy untuk lihat di talian 016-9528063 en mohammad

    BalasPadam
  99. Salam sy ada duit syiling RM1 tetapi bunga pada duit tersebut tidak berapa jelas

    BalasPadam
  100. Salam dato nak tanya kalau duit one dollar malaya and british borneo keluaran tahun 1959 cetakan thomas de la rue company limited berharga ke ?

    BalasPadam
  101. salam, sy ad duit kertas rm 100

    SERATUS Replacement AB 5074153
    Tandatang Tan Sri Jaafar Hussein
    Cetakan Thomas De La Rue

    Berapa boleh dpt?
    0175991255

    BalasPadam
  102. salam dato..

    saya mempunyai wang kertas one cent pada tahun 1 july 1941

    Size : 85mm x 51mm
    Printed Thomas De La Rue on 1st July 1941
    Signature by H.Weisberg

    BalasPadam
  103. 50 cent 1920 Cross under bust king george 20 cent siver proot bekilat sagat, cantik sy beli murah saja nak harap dapat penjelasan dari da
    to
    )1136107746 sps Assalammualai

    BalasPadam
  104. Assalamualaikum saya ada duit kertas 5 sen pada tahun 1941 berapa nilai nye pada pasaran terkini ?

    BalasPadam
  105. Salam dato..
    Saya ade koleksi rm1,rm5,rm2& rm10 dpd aishah,
    Aziz taha &mohd Don..
    Agknye klu jual blh dpt rm brp yea..

    BalasPadam
    Balasan
    1. berapa nk jual..harga match conditions..?...good collection...conditions how...email boleh?

      Padam
    2. berapa nk jual..harga match conditions..?...good collection...conditions how...email boleh?

      Padam
    3. Salam cik ain...
      Jika msh ada simpantduit lama yg ditandatangani aisyah, mohon diemailkan atau sms/call kpd sy :

      miorredzuan.wan@gmail.com
      a.ridwan_dermoga@yahoo.com
      012-2700 454

      Padam
  106. Assalamualaikum dato saya ada rm5 tahun 1971 berapakah harga nya ?

    BalasPadam
  107. Saya nk jual rm1000 siri pertama..brpe dapat? Wassup 0173002949

    BalasPadam
  108. Assalam...Dato..saya ada sekeping wang kertas rm10 yg tiada satu no. cth..
    BH 6977279 → BH 69772 9..adakah wang begini ada nilainya?

    BalasPadam
  109. Asalam dato. Says Ada note sa-puloh ringgit sign by Ismail MD Ali cetakan Thomas de la rue company limited no siri. A/12 074881 & B/15 345265. Mau jual wsap 0145597036

    BalasPadam
  110. Assalam sy ade rm 1 ismail md ali dn ade lg 2 lg duit lama...tp sy lupa ape name gabenor klau berminat boleh whatapp sy 0173904800 just whatapp sahaja saya akn bg lihar gmbr duit yg sy ade

    BalasPadam
  111. assalam saya ada duit rm1 gabenor Tan Sri Abdul Aziz bin Taha (Julai 1980 - Jun 1985) kalau berminat whatsapps sy 0176147328 atau sms sy 0163125731

    BalasPadam
  112. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  113. Salam

    nak tanya saya ada duit lama untuk penilaian tuan

    RM1 JAAFAR HUSSEIN
    HB0646338
    GX7686295
    GV6430790

    RM2 AHMAD MOHD DON T/T TEPI
    AV3O38972
    AX6023142
    BH5807144
    BD1746403

    RM2 AAH TENGAH
    DU9748373

    Siapa yg berminat boleh whatsapp saya 6011.32320741...tq

    BalasPadam
  114. saya ada menyimpan syiling sepuluh sen & satu sen keluaran tahun 1967.

    2. syiling 1 sen keluaran tahun 1971
    3.syiling10 sen, 20 sen, 50 sen & 1 sen keluaran tahun 1973.
    4. syiling 1 sen & 20 sen keluaran tahun 1976..


    berminat untuk membeli, sila email ke : waksem2020@gmail.com

    whatsapp / telegram - 0197450505 ( MOHD FIRDAUS )

    BalasPadam
  115. Saya ada menyimpan duit not kertas RM 1 KELUARAN TAHUN 1967 9 ADA 10 KEPING )

    Berminat sila Whatsapp / Telegram -019-7450505 ( MOHD FIRDAUS )

    BalasPadam
  116. Salam Dato sy ada nak jual Duit syiling 10sen Malaya and British Borneo 1961 Queen Elizabeth The Second Condition 9/10
    Berminat Whatsapp 0147402729

    BalasPadam
  117. Bagaimana Saya Ingin Melepaskan Wang Wang Kertas Yang Berkenaan Seperti Di Atas Jika Saya Memiliki . (serius seller)

    BalasPadam
  118. Salam ada sesiapa yg mencari wang kertas sepuluh rnggt lama sain aziz taha blh fon sy.0176748652@01115620401

    BalasPadam
  119. saya rahmawati seorang TKI DI HONGKONG
    pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos
    sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan susah
    gaji suami sayah itupun buat makan sehari2 sedangkan hutang banyak
    kebetulan suami saya buka-buka internet mendapatkan
    nomor MBAH jonoseuh katanya bisa bantu orang melunasi hutang
    melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah terpaksa saya
    hubungi dan minta angka bocoran hongkong
    angka yang di berikan 4D
    ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat 277.jt
    bagi saudarah-saudara di indonesia maupun di luar negri
    apabila anda punya masalah hutang sudah lama belum lunas
    jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan masalah
    ini nomor tlpn mbah jonoseuh 0823 4444 5588
    demikian kisah nyata dari saya tampah rekayasa
    dan ini bukan penipuan jadi silahkan anda buktikan sendiri..!!!










    saya rahmawati seorang TKI DI HONGKONG
    pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos
    sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan susah
    gaji suami sayah itupun buat makan sehari2 sedangkan hutang banyak
    kebetulan suami saya buka-buka internet mendapatkan
    nomor MBAH jonoseuh katanya bisa bantu orang melunasi hutang
    melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah terpaksa saya
    hubungi dan minta angka bocoran hongkong
    angka yang di berikan 4D
    ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat 277.jt
    bagi saudarah-saudara di indonesia maupun di luar negri
    apabila anda punya masalah hutang sudah lama belum lunas
    jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan masalah
    ini nomor tlpn mbah jonoseuh 0823 4444 5588
    demikian kisah nyata dari saya tampah rekayasa
    dan ini bukan penipuan jadi silahkan anda buktikan sendiri..!!!

    BalasPadam
  120. Boleh minta cara contact sama dato sharuddin yusof

    BalasPadam
  121. Saya da wang kertas rm20 TG7893152
    Tel:019-5951673

    BalasPadam
  122. Salam.....sy ad wang kertas rm5 QA7949560 ad nilai x?

    BalasPadam
  123. Salam.....sy ad note RM5 (QA7949560)jika ad harge fan berminat call sy di no 0173622074

    BalasPadam
  124. assalam dato...saya ada not rm100 nombor siri CA0888888...untuk d jual ..call saya azri 0125744414

    BalasPadam
  125. assalam dato...saya ada not rm100 nombor siri CA0888888...untuk d jual ..call saya azri 0125744414

    BalasPadam
  126. assalam dato...saya ada not rm100 nombor siri CA0888888...untuk d jual ..call saya azri 0125744414

    BalasPadam
  127. Assalamualaikum dato..saya ada duit rm10 tandatangan Tun Ismail MOhd Ali,dan 5 keping 50sen (1967,1968,1969)..Kepada sesiapa yang berminat boleh hubungi atau wssap 0133261122.

    BalasPadam
  128. assalamualaikum Dato'...sy mempunyai duit kertas Rm50 no.siri DQ 333 8 333 dan ingin menjual duit ini.sesiapa yang berminat sila hubungi sy 01115020932 atau w.app shj 0172447861

    BalasPadam
  129. Dato sy ada rm50 sign zety Aziz fa0000033 kalau kena harga saya nak jual

    BalasPadam
  130. Dato sy ada rm50 sign zety Aziz fa0000033 kalau kena harga saya nak jual

    BalasPadam
  131. Assalamualaikum. Saya banyak duit lama tapi tidak Tahu nak menjualnya kalau dato ada orang mahu datang tengok semua koleksi saya sila col saya atau wapsapp 0199921575,, 5ringgit syiling dan banyak lagi

    BalasPadam
  132. Assalamualaikum. Saya banyak duit lama tapi tidak Tahu nak menjualnya kalau dato ada orang mahu datang tengok semua koleksi saya sila col saya atau wapsapp 0199921575,, 5ringgit syiling dan banyak lagi

    BalasPadam
  133. Assalamualaikum....sy ada duit rm 2 tanda tangan aishah...jika tuan berminat blh hubungi sy 0176020613...

    BalasPadam
  134. Assalamualaikum....sy ada duit rm 2 tanda tangan aishah...jika tuan berminat blh hubungi sy 0176020613...

    BalasPadam
  135. Assalamualaikum....sy ada duit rm 2 tanda tangan aishah...jika tuan berminat blh hubungi sy 0176020613...

    BalasPadam
  136. Assalamualaikum., sy ad duit rm 5 tanda tangan aishah ., no siri (AG6403307) sy nak tahu brpe nilainya daj jika tuan berminat sila hubungi sy di no. 0183125425

    BalasPadam
  137. Sy ade 2 ringgt lama..no dia af2698456..berapa harga dia ehhh...msj sy..0102863581

    BalasPadam
  138. saya ada wang kertas sa_puloh ringgit jika sesiapa berminat call sy 0196086998

    BalasPadam
  139. Salam dato sy ada duit lame rm2.00 sign Aishah...0129805044

    BalasPadam
  140. Assalamualaikum, dato saya ada duit sa_puluh ringgit malaysia saya perlukan pembeli walaupun ia ingin membeli murah item tiada rosak masih ok..col or wapsapp 0199921575

    BalasPadam
  141. Assalamualaikum, dato saya ada duit sa_puluh ringgit malaysia saya perlukan pembeli walaupun ia ingin membeli murah item tiada rosak masih ok..col or wapsapp 0199921575

    BalasPadam
  142. Assalamualaikum Dato, nama saya Jamil, saya ada menyimpan sekeping duit siling perak tahun1796 hadapan tulis DE GRATIA CARILUS 1111. Belakang syiling tulis HISPAN.ET IND.REX.M.8R.F.M.

    BalasPadam
  143. Berapakah nilai syiling itu Dato. Sekian terima kasih

    BalasPadam
  144. Saya ada note RM10 lama gabenor Tun Ismail Mohd Ali..siri D/55-968481 boleh saya tau brp anggaran nilai semasa pada collector utk note tersebut.. abieahmad@yahoo.com.my

    BalasPadam
  145. Salam sy ada duit lama rm1.00 sri no EX5119777, kalau berminta sila Cal/whatapps 0133030051

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya mencari duit rm1 yg bertandatangan aisyah. Sila email kpd sy :

      miorredzuan.wan@gmail.com

      Padam
    2. Salam.. sy ada rm1 kertas lama tandatangan Tan Sri Dato' Jaafar bin Hussin.. encik berminat x?? bly contact sy..
      - arol 017-2375740 - tenkiu

      Padam
  146. Saya ada duit syiling 50sen mile edge tahun 1969. Berminat boleh pm..

    BalasPadam
  147. Saya ada...saya ada...

    Nasib baik dato ni steady jek...soalan2 yg cerdik saja yg dijawab..yg lain tu bkn xcerdik..cuma nak senang n cepat jek..kn dato suh byk membaca...tmbah ilmu...buku ade...google pn ade pe...adoii la

    BalasPadam
  148. Assalamualaikum Dato sharuddin..dan salam sejahtera kepada rakan2 yg lain..
    Boleh kah dato membantu saya dengan informasi mengenai " Gold coins dhana?? syling emas salut atau macam mane ni dato?? Adakah "dhana ini Syiling peringatan?? Atau pun pernah diguna pakai dalam kitaran.. adakah perlu dihantar utk di gred kan atau bagaimana mana pendapat dato...

    BalasPadam
  149. Ini email address saya. Gonzikirin@yahoo.com dgn harapan dato sudi membantu dgn informasi..terima kasih. Assalamualaikum...

    BalasPadam
  150. assalamualaikum dato...saya nak kepastian saya ada duit kertas $ 20 ringgit (TG 0400024) n keluaran THOMAS DE LA RUE AND COMPENY 0138467982

    BalasPadam
  151. assalamualaikum dato ..saya ada duit rm1 tanda tangan tan sri jaafar hussain dan rm5 ...berminat sila hubungi 0175587702

    BalasPadam
  152. Assalalmu'alaikum dato saye ade chiling 10 cents lama keluaran tahun 1950..
    KING GEORGE THE SIXTH...
    MALAYSIA 1950 COMMISSIONERS OF CURRENCY....
    Sape yg nak whatsapp aku
    terimakasih
    01123603127

    BalasPadam
  153. Assalamu'alaikum dato..
    Aku ade wang kertas lame rm 10 rm 5...kedua duanya keluaran THOMAS DE LA RIE....DAN RM 1 keluaran BRATBURY,WILKINSON &C° L°NEW MALDEM,SURREY,ENGLAND...
    Kalau ade orang yg nak whatsapp aku....terimakasih...

    BalasPadam
  154. Salam siapa Nak beli note rm 1 aisah call saya at 0122627304

    BalasPadam
  155. Salam siapa Nak beli note rm 1 aisah call saya at 0122627304

    BalasPadam
  156. Salam siapa Nak beli note rm 1 aisah call saya at 0122627304

    BalasPadam
  157. Salam siapa Nak beli note rm 1 aisah call saya at 0122627304

    BalasPadam
  158. Assalamualaikum.. sy ada rm10 Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussien, cetakan Thomas De La Rue .. no siri TD 8852470 ..
    Ws: 0149368711

    BalasPadam
  159. Assalamualaikum.. sy ada rm10 Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussien, cetakan Thomas De La Rue .. no siri TD 8852470 ..
    Ws: 0149368711

    BalasPadam
  160. salam....nak tanya sikit...saya ada duit sepuluh ringgit lama yg tulisannya SA-PULOH RINGGIT...nak tau nilai..?

    BalasPadam
  161. salam....nak tanya sikit...saya ada duit sepuluh ringgit lama yg tulisannya SA-PULOH RINGGIT...nak tau nilai..?

    BalasPadam
  162. ingin bertanya. saya ada duit kertas RM50 no agak cantik AA2888886 ..ada nilai tinggi tak. tq

    BalasPadam
  163. Saye ade duit rm1 lame.nk jual murh.
    Kalau ade yang ingin ws saye k.0142928938 tq

    BalasPadam
  164. Mntak pencerahan nilai rm10 yg mempunyai 2 serial number..??

    BalasPadam
  165. Saya ada note rm 2 dan rm 100 ttgn tan sri ahmad don dan ade 5 keping syiling 50 thun 67 terbelah berminat 0123104322

    BalasPadam
  166. Please call saya Dato..ada duit yang ingin sy jual.. 0173802660..

    BalasPadam
  167. Salam.. sy ada rm1 duit kertas lama.. tandatangan Tan Sri Dato' Jaafar Bin Hussein.. y berminat boleh contact sy.. tenkiu..

    (Arol) 017-2375740

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...