Jumaat, 20 Januari 2012

ONE DOLLAR STRAITS SETTLEMENTS 1907 - 1908






Issued : 1907H dan 1908
Mintage : 1907H  4,000,000
               1908     4,151,652
Weight : 20.21gm
Diameter : 34.3mm
Edge : Milled
Composition : Silver 0.900 ASW 0.5848 oz

Duit syiling One Dollar King Edward VII Strait Settlements pada tahun 1907H dan 1908. Duit syiling ini amat popular bagi pengumpul Duit Syiling. Koleksi Sha Banknote setakat ini hanya ada 2 keping sahaja iaitu tahun 1907H dan 1908.

29 ulasan:

  1. Balasan
    1. Terima kasih Cikgu.
      untuk makluman harga bagi coin ini adalah antara Rm80 - Rm 100 rujuk buku Malaysia Banknote & coin edition ke 5 edited by KN. Boon muka surat 103.
      Untuk makluman juga coin ini banyak dipalsukan hanya boleh dikesan asli atau palsu dengan coin itu perlu ditimbang beratnya tahun 1908 adalah 20.21gram.

      Padam
  2. ni senarai yg saya ada

    One Dollar King Edward VII Strait Settlements

    1899-2 (Britannia standing helmeted looking to left)
    1904-1 (Lettering: EDWARD VII KING & EMPEROR)
    1907-2 (Lettering: EDWARD VII KING & EMPEROR)
    1908-1 (Lettering: EDWARD VII KING & EMPEROR)
    1920-1 (Lettering: GEORGE V KING AND EMPEROR OF INDIA)

    BalasPadam
  3. Salam, dato, kalau king edward 1903 one dollar yang original, beratnya berapa ye?saya ada 1pcs

    BalasPadam
  4. Salam Dato, saya ada menyimpan syiling King Edward 1903 dan 1904 one dollar yang original.

    BalasPadam
  5. Saya ada ½sen 1908 dan 1 sen empat segi thn 1920.. Berapa harganya yer?

    BalasPadam
  6. Nak tahu sekarang tu Straits Settlement One Dollar 1907 Nilainya berapa yar ?

    BalasPadam
  7. sy ada satu duit lama.duit ini bernilai 0.900 poids.pada duit ini tertulis perbagai negara. iaitu republique,francaise,indo,chine.. berapakah nilainya... ataupun ianya tak ada nilai...

    BalasPadam
  8. Saya ade duit syiling edward tahun 1907 agak2 berape nilainye...

    BalasPadam
  9. Sy nk jual duit Victoria queen thun 1883 .brp?

    BalasPadam
  10. Sy nk jual duit Victoria queen thun 1883 .brp?

    BalasPadam
  11. salam satu malaysia
    saya memiliki Straits Settlements King Edward Vii 1 cent 1906

    Technical Specifications:

    Denomination: 1 cent
    Issued by: Straits Settlements
    Ruler/Governor: King Edward Vii
    Mint: Calcutta Mint, India
    Diameter: 29 mm
    Thickness:
    Weight: 9.33 g
    Coin Shape: Round
    Composition: Bronze
    Coin Edge:Milled

    contact saya jika sesiapa yang berminat : 0133844729 (shaiful)

    BalasPadam
  12. Assalammualaikum,
    Saya memiliki dua keping duit syiling King Edward Vii 1 Dollar silver coin tahun 1907 & 1908 (rare).
    Kepada sesiapa yang berminat sila email ke Deen.Matlin.DM@gmail.com ataupun menghubungi saya secara terus melalui telefon 0143579408, terima kasih.

    BalasPadam
  13. saya ada syiling 1 Dollar EDWARD VII KING AND EMPEROR - 1904 utk dijual..hubungi saya di...0179529654

    BalasPadam
  14. Salam. Sy memiliki sekeping syiling perak 1 Dollar 1907 Edward VII King & Emperor utk dijual pd yg berminat boleh hubungi sy di 012-733 2311. Terima kasih

    BalasPadam
  15. salam sy ade sekeping syiling one dollar..tahun 1902 gambar sorg perempuan pegan tongkat..tangan sebelah lg ade pelindung bulat bendera britain..belah belakang sebiji mcm gmbr di atas.

    BalasPadam
  16. assalamualaikum tuan..saya ade memiliki duit syiling king edward 1908 brape harga...blh hubungi sya 0175923484

    BalasPadam
  17. assalamualaikum tuan..saya ade memiliki duit syiling king edward 1908 brape harga...blh hubungi sya 0175923484

    BalasPadam
  18. saya ada king edward 1903 satu ringgit. hubungi saya 0102268308

    BalasPadam
  19. As'salam,,,,coin 1cent 1898 ada nilai tak?

    BalasPadam
  20. As salam... sy ada sekeping king edward 1907 berminat 01113318814

    BalasPadam
  21. As salam... sy ada sekeping king edward 1907 berminat 01113318814

    BalasPadam
  22. saya ada syiling sama seperti di atas 1907... brapa ya harga market skrng???

    BalasPadam
  23. Duit libetry five cent in good we trust tahun 1964 dgn king of emperor edward 20 Cent 1910 berapa harga dia yer boleh wassup sy 0183231105

    BalasPadam
  24. Salam Dato, saya ada menyimpan syiling King Edward 1903 dan 1904 one dollar yang original.Siapa yg berminat nak beli call sy 0176619996

    BalasPadam
  25. Saya ada siling one dollar king edward 1907 berminat
    hubungi 01123627517 mat

    BalasPadam
  26. Assalammualaikum Dato Sharuddin's, Saya ada sebiji duit syiling edward tahun 1908.dan sekarang ini saya tidak pasti beratnya berapa..jika sesipa yang terpandang dfan terlepaas opandang diruangan ini dengan catatan saya anadai berkenan dihati atau jika berminat hendak membuat tawaran harga yang berpatutan janganlah sia-siakan peluang yang ada untuk memiliki duit syiling ini.....PM Saya 0138409997 atau emelkan terus di leeseawlong@gmail.com. setiap sms atau panggilan terus ke hfon saya akan dilayan seperti saudara sesama islam.Amin

    BalasPadam
  27. Assalamualaikum Dato, saya ada satu duit syiling yang macam ni. Tahun 1907.Saya dah malas lah nk simpan. Saya nak jual dengan harga murah ni. Macam mana?? PM saya tau kalau nak 0179028988

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...