Selasa, 17 Januari 2012

DUIT RM1 ALI ABUL HASSAN SIRI KE10






Bagi cubaan pertama saya orang baru di dalam mengumpul duit lama sebagai hobi baru saya.Satu yang amat mencabar ialah untuk mendapat Duit Rm1 Siri ke10 tahun 1999 yang ditandatangani oleh gabenor bank negara Tan Sri Ali Abul Hassan. Bagi pengumpul duit lama ianya lebih popular sebagai Rm1 Aisyah. Saya telah cuba mendapatkan dari beberapa rakan pengumpul yang saya kenali di Negeri Pahang. Pertama kali saya mendapatkanya dari rakan dengan harga Rm800.00 dengan kondisi yang agak sederhana baik VF.

Di sebelah utara Penang dan Sungai Petani duit ini terkenal dengan Rm1 CR kerana prefix untuk duit Rm1 siri ke10 ini keluar dalam siri CR sahaja. Rm1 Aisyah ini menjadi harga tinggi kerana ianya terlepas diedarkan oleh bank negara cawangan Penang dalam jumlah yang amat sedikit (mintage 50,000) disebabkan kesilapan dalam tandatangan Gabenor Bank Negara (rujukan buku matawang Malaysia Peter Eu & Ben Chiew).

Saya amat teruja dalam mengumpul duit Rm1 Aisyah ini sehinggakan kini telah memiliki sebanyak 20 keping dalam koleksi Sha Banknote. Terima kasih kepada Puteri, Sheikh Haizul dan Mr. Lim serta rakan- rakan yang membantu saya untuk mendapatkan koleksi Rm1 Aisyah ini sehingga 20 keping dalam pelbagai kondisi VF,EF,  dan UNC. Estimate value EV untuk duit Rm1 Aisyah sepanjang tahun ini 2012 anggaran diantara Rm1000 ke Rm1200.

77 ulasan:

  1. Patut kita cari payah jumpa, rupanya ada kat Jengka.

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. setakat ini last prefix CR adalah CR 724xxxx . CR725xxxx belum lagi dijumpai

      Padam
  3. tolong tuan boleh dapatkan untuk saya saya amat menghargainya e mail saya zul12321zul@gmail.com

    BalasPadam
  4. salam tuan ada yg nak jual ka ? saya nak cari cr 723 n 724

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pak Ngah 0194735624 saya cari cr 723 n 724

      Padam
  5. Salam,

    menarik maklumat ni... saya ada tulis artikel pasal RM1 CR Ali Abul Hassan.

    http://www.exonumi.com/?page=publish&id=1.25.BN.a5604

    Boleh saya minta nombor siri, bagi tujuan pengumpulan data?

    Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Aleph Prime,
      Tuan boleh rujuk artikel saya yang terbaru tentang duit ini.

      Padam
    2. Salam...ad tak sesiapa nak jual note RM1000 ismail ali..tak kira tahun brp..cndition VF @ secondhand ...email saya jaiwolfgangskool@yahoo.com.my

      Padam
    3. SA-RIBU siri 1 RM19,000.00
      SERIBU siri 2 RM17,000.00
      SERIBU siri 3 RM15,000.00
      semua Tandatangan Tun Ismail Mohd Ali

      Padam
  6. salam dato.. ingin bertanya. ada tak note RM 1 bermula no siri ADA.. sy ade mgumpul no siri bmula AAA. cuma saat ini saya ingin benar mncari bmula ADA tu.. mintak dato beri ptunjuk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Tanpa nama
      Kaedah mengumpul Prefix permulaan ini amat baik dan teruskan.Contohya kumpulkan prefix permulaan AAA,ABA,ACA,ADA dan seterusnya kemudian lengkapkan dengan prefix akhir pasanganya contoh AAA-AAZ,ABA-ABZ,ACA-ACZ,ADA-ADZ dan seterusnya. Tetapi eloknya kumpulkan dari mulalah AA-AZ,BA-BZ,CA-CZ,DA-DZ dan seterusnya.ini adalah koleksi ekslusif First dan Last Prefix Duit seringgit Zeti.
      Cara nak kumpul mudah saja .sediakan sedikit peruntukan duit untuk tukar duit seringgit tu dengan Bank. kemudian cari prefix yang kita hendak kumpul. dan duit yang lain tak ada kenaan tadi tukarkan balik dengan kedai runcit, dan kemudian sekali lagi kita tukar balik duit tu dengan Bank berulang kali. Cari sampai dapat prefix yang kita hendak. cara ni saya telah buat dan kosnya jimat. nilai tukaran one to one saja dan tak perlu beli . Cubalah .

      Padam
  7. Balasan
    1. Terima kasih salamsayang
      kalau ada apa apa tuan boleh email ke saya sharuddin58@yahoo.com
      Terima kasih.

      Padam
  8. sye ada yg 10ringgt gbnor aisyah..sye jual..ada spe2 nk pm fb sye..cmamat09@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Fadey.
      Untuk panduan tuan duit RM10 tandatangan Tan Sri Ali Abul Hassan ini tak berapa tinggi harganya dalam rm20 - rm30 sahaja . Tuan boleh rujuk buku Matawang Malaysia karangan Peter Eu & Ben Chiew mukasurat 135.

      Padam
  9. sy ada rm10 tandatangan aishah di bahagian tepi..nk jual...call 0179686605-hariz

    BalasPadam
  10. RM1 Aishah je yang rare. yg lain tu biasa je termasuk RM10..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih tanpa nama kerana sudi melawat blog saya. untuk makluman tuan RM10, masih banyak lagi ditemui buat masa ini rujuk buku Peter Eu & Bem Thiew harga adalah seperti berikut :
      100 aisyah tepi = RM 180
      50 aisyah tepi = RM 150
      10 aisyah tepi = RM 45
      5 aisyah = RM 35
      1 aisyah = RM 1200

      RM1 aisyah bergitu rare kerana ianya tersilap tandatangan Gabenur Bank Negara dan ianya telah ditarik balik oleh Bank Negara sebab itu RM1 aisyah ini tidak banyak yang ada pada kolektor. Oleh sebab itulah ia rare dan harga tinggi. Duit aisyah yang lain tidak terlibat dan masih banyak dan harganya biasa sahaja tidak tinggi.
      Terima kasih.


      Padam
  11. hi semua aku minat CR RM1 unc kalau ada boleh hubungi aku TEL 016-2780116 terima kasih banyak banyak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mr Kok weng yew
      Terima kasih kerana melawati blog saya . Untuk makluman tuan buat masa ini saya tidak becadang untuk menjual koleksi saya ini .
      Terima kasih

      Padam
  12. salam...sy pun ada rm10 sign aisyah di tepi..kalau ade yg berminat sila contact 0177553467

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Norsyahizzat kerana sudi melawati blog saya . Dan berkongsi koleksi Puan untuk dijual kepada sahabat-sahabat Numismatik yang berminat .
      Terima kasih.

      Padam
    2. same2....harap ade yang berminat...sy ade rm2 dan rm10 sign yg same=)

      Padam
  13. salam tuan, seronok juga cerita pasal duit lama, saya baru nak belajar dan sedang berjinak2 mengumpul duit lama.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih tanpa nama
      Selamat datang ke blog saya dan bersama-sama berkongsi pengalaman dalam hobi numismatik ini. Hobi ini adalah amat baik dan menguntungkan
      Terima kasih

      Padam
  14. Salam Dato' Duit RM1 siri pertama keluaran thn 1967-1981 t.tangan Tun Ismail Mohd Ali atau Tan Sri Aziz Taha (ejaan lama @ baru) berapa ia punya Estimate Value? Tkasih Dato'.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan
      Kami ada menubuhkan Kelab Warisan Numismatik dan mengalakkan semua ahli numismatik menjadi Rakan Kelab . Sebarang pertanyaan boleh dibuat kepada Kelab . Untuk menjadi rakan Kelab senang saja cuma hanya sms Nama, alamat , NO.K/P dan No. Phone . Tiada bayaran keahlian dikenakan dan anda menjadi rakan kelab Warisan Numismatik seumur hidup. smskan maklumat peribadi anda ke 0199185858 atau 013937888 atau 0139227750

      Padam
  15. insyaAllah Dato' Terima kasih.

    BalasPadam
  16. dato..saya ada rm10 side sign AAH..shifted error printing...condition AUNC-EF..Agaknya berapa valuenya

    BalasPadam
  17. Salam gunjakck83
    RM10 side sign AAH kalau AUNC harga dalam RM70 kalau terdapat error dalam lingkungan EV RM150 -RM200 bergantung keadaan rarity error tersebut .
    Terima kasih

    BalasPadam
  18. Salam,adakah hrga rm2 aisyah seperti rm1 aisyah?????? Dan dimana boleh beli buku psl duit? Saya masih baharu.

    BalasPadam
  19. rm1 aisyah berapa harganya.n bleh bg no phone ke dato.tq

    BalasPadam
  20. RM1 Tandatangan Ali Abul Hassan / Aisyah kalau VF harga dalam RM800

    BalasPadam
  21. saya ada rm1 AAA9058547.Klu ada berminat bleh hubungi fb saya krsb76@yahoo.com(nickname-ali abdullah) terima kasih

    BalasPadam
  22. Salam dato...skrg brapa value duit ni untuk thun 2013??

    BalasPadam
  23. RM1 tandatanga Tan Sri Ali Abul Hassan [ Aisyah ] ini memang amat sukar ditemui sekarang ini dan harganya mahal kalau kondisi Fine dalam RM700 , VF dalam RM900 , EF dalam RM1100 , UNC RM2500 .
    Berjaga jaga juga sekarang ini sudah ada yang keluar palsu . Kualiti kertas kurang baik dan harganya murah dalam rm400

    BalasPadam
  24. Salam dato byknya koleksi rm1 Ali abul hassan dato. Yg lain smua sy dah ada cuma yg ni je xberapa nak mampu. nak tanya Rm100 tepi dan tgh yang mana lebih berbaloi dsimpan.dato'?

    BalasPadam
  25. Salam Tuan Paklahjam
    Untuk koleksi numismatik sebenarnya kita secuba boleh untuk dapat menyimpan kesemua versi 100 yang ada keluar setiap satu, barulah ianya bermakna untuk masa hadapan .
    harga yang tinggi ialah tandatangan tepi.
    terima kasih

    BalasPadam
  26. Salam dato... Saya baru berjinak-jinak dgn duit2 lama... dlm simpanan saya ada syiling empat segi ratu victoria thn 1801... Bole tak saya nk tahu.macam mana kita beza kan antara syiling empat segi palsu atau pun tulin?? Org tua saya yg kasi syiling nie

    BalasPadam
  27. salam tuan
    Setahu saya Syiling Ratu Victoria Straits Settlements tidak pernah dikeluarkan dalam bentuk 4segi dan tahun 1801 amat meragukan kerana Francis Light 1786 baru menduduki Pulau Pinang dan Straits Settlements pertama kali mengeluarkan duit pada tahun 1872 . Jadi tarikh 1801 adalah meragukan kerana pada masa itu British belum mewujudkan Negeri-negeri selat lagi. Saya rasa syiling tersebut palsu dicetak semula diawal tahun 60an .

    Untuk membezakan duit ori dan palsu salah satu yang mudah ialah dengan timbangan berat duit tersebut dan bandingkan dengan berat sebenar dalam katalog buku matawang . Biasanya yang palsu tak dapat timbangan yang sama dengan ori . buku boleh beli di Am Corp Mall KL karangan KN Boon
    Terima kasih

    BalasPadam
  28. Saya Mempunyai RM5 Syiling Tunku Abdul Rahman, Tahun 1971 ,adakah ianya mempunyai nilai??????

    BalasPadam
  29. Saya ada RM1 ADA8834463 Jika mahu hubungi 0197079417

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pasti apa istimewa RM1 ADA 8834463 ini ? . saya rasa ini biasa sahaja.

      Padam
  30. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  31. salam...saya mencari duit ali aishah tak kira ap note...RM1..RM2..RM5..RM10..RM50 @ RM100 yg nombor sirinya kawin hanya 2 nombor tak kira mana kedudukan dan brp kali kekerapan nombor kawin tu...angka 0 terkecuali...cth BJ8887788 @ CX7777773 @ DU1919191..nombor siri ni hanya contoh saya berikan saja bukan bermakna saya spesific pada nombor itu...bole email saya jaiwolfgangskool@yahoo.com.my

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan boleh iklankan di Facebook atau dimana mungkin ada saler boleh bantu tuan . saya tidak menyimpan koleksi ini . atau kalau nak jimat tuan sediakan modal dalam rm5,000.00 tuan tukarkan dibank dan cari sehingga dapat nombor yang tuan cari ini. kemudian ulang-ulang banyak kali sampai tuan dapat numbor itu.

      Padam
  32. Terima kasih atas respon dato..bole tak dato tolong tanyakan pada kawan kawan dato...yg mengumpul duit lama ni @ bole tak cadangkan pada saya website atau facebook dimana peluang utk saya perolehi wang seperti ini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan cuba add kelab facebook WANG NOMBOR CANTIK . cuba add kelab ni dan iklankan nombor yang tuan cari itu .

      Padam
  33. Aslamualaikum tuan.. boleh sya tnya tentang syiling 20sen parlimen tahun 1989 adakah number 9 memang besar angkanya?

    BalasPadam
  34. Aslamualaikum tuan.. boleh sya tnya tentang syiling 20sen parlimen tahun 1989 adakah number 9 memang besar angkanya?

    BalasPadam
  35. Selain dari CR,,no siri yg lain ada tak sain ali hassan

    BalasPadam
    Balasan
    1. RM1 tandatangan AAH hanya prefix CR sahaja . Prefix lain dari CA hingga CZ semuanya tandatangan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz . Inilah kepelikan RM1 CR ini kenapa Prefix lain tandatanga Zeti tetapi untuk prefix CR tandatangan AAH. Pening memikirkan tetapi apa-apapun CR harga sekarang ini melebihi RM1000.00

      Padam
  36. Duit rm1 aishah di perlukan oleh seseorang untuk pertukaran dgn alam sebelah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya tuan tidaklah perlu terlalu percaya dengan cerita tersebut . perkara mistik ini adalah diluar pemikiran waras kita. . saya nasihatkan tuan sebagai ahli numismatik dan minat dengan duitlama fokuskanlah untuk terus menyimpan . jangan percaya dengan benda mistik .

      Padam
  37. Assalam tuan...sy mencari duit seringgit tndatangan ali hassan..jika ada boleh 0m ke email sy at kukazekage7@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam
      Buat masa ini semua yang ada dalam blog ini adalah koleksi peribadi sahaja dan ianya tidak untuk dijual.
      Terima kasih

      Padam
  38. Salam Dato
    Kenapa dalam satu-satu siri keluaran, kadang-kadang ada 2 atau 3 printer yang berbeza cth. RM50 siri-7 (FCO, TDLR & BA)? bermula dengan not $1 siri-5. Kemudian diikuti not-not lain mulai siri ke-6.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang ada wangkertas dalam siri yang sama terdapat banyak printer. contohnya wang kertas bermula daripada Gabenur BNM Tan Sri Jaafar Hussein sudah bercelaru bercampur-campur printer tidak seperti awal zaman Tun Ismail Ali dan Tan Sri Aziz Taha.
      Ini berlaku kerana dasar BNM pada ketika itu melantik banyak printer untuk setiap keluaran. Jadi perinter ini buat separuh kemudian perinter ini sambung . Inilah yang berlaku .bersambung-sambung printer . Tetapi masih mengekalkan nama printer tersebut dicetak pada reverse wang tersebut. Jadi senanglah kita buat cheking dalam kajian koleksi kita

      Tetapi diakhir ini lagi teruk saya difahamkan BNM telah melaksanakan dasar tender multiprinter untuk bertangongjawab mencetak wang polimer kita. Banyak printer dan menjadi becelaru . Tambah pula semua wang kertas tersebut tidak lagi dicetak printer yang mencetaknya yang menjadi kebiasaan direverse wang dahulu . Jadi susahlah kita nak buat rujukan contohnya wang RM1 tandatang Tan Sri Zeti Aktar Aziz bermula prefix AA hingga AGP ada lebih dari 6 printer tetapi entah mana satu sebab tak ada catatan rekod printer dibelakang wang tersebut. Nak dapat maklumat yang lengkap kita kena tanya BNM . Saya dah tulis surat ke BNM untukmendapatkan maklumat tersebut tetapi setakat ini tidak dapat maklumat lagi .

      Padam
  39. assalamualaikum Dato
    saya nak tanya..
    saya ada jumpa duit RM1.00 (ZC0888200)
    duit ni duit baru.. i mean,polymer banknote..
    ada keistimewaan tak duit ni?
    mohon pencerahan..
    terima kasih Dato..

    BalasPadam
    Balasan
    1. RM1 polimer ZC adalah merupakan duit Replacement. ia itu duit gantian yang dicetak khas bagi mengantikan duit yang rosak dengan Prefix Z. Memang duit Replacement ini bagus disimpan .

      Padam
    2. ohh..terima kasih dato atas penjelasan tersebut..saya baru sahaja ingin berjinak dlm pengumpulan duit unik ni.. kalau duit replacement tu ingin dijual,ada nilai tak?

      Padam
  40. As salam dato. Duit rm1 siri 6 tanda tgn tan sri jaafar hussien ada nilai x?

    BalasPadam
  41. askum nak tanya nie duit lima ringgit gabenor aishah ada nilai tak??

    BalasPadam
  42. dato saya nk tahu sgt duit lima ringgit gabenor aishah ada nilai tak??tlg bagi tahu nie nom saya 0139353189

    BalasPadam
  43. Salam dato..saya ada Wang kerta lama satu ringgit tandatangan tun Ismail ali J85451009 ape pndapat dato dengan Wang kertas tu..petama Kali saya melihat..maaf data bertanya..

    BalasPadam
  44. salam.saya nak tanye.saya ade menyimpan rm2 tanpa tandatangan.adakah tu duit palsu?klau duit asli berapa nilai dia ye??

    BalasPadam
  45. Salam.saya ada duit 1rgt aah..mesej sy 0172801927

    BalasPadam
  46. Salam...duit syiling rm1 thun 1991 ada harga kah?duit syiling 10sen dan 20sen thun 1968,1971 hingga ke tahun 1995 ada harga kah bole Dato beritahu?sapa berminat sms di whatsup 0175933487

    BalasPadam
  47. Assalam.. saya ada RM1 no siri CR 7246509 dan beberapa keping note wang kertas bernombor siri cantik...
    Whatsapp: Nazri 012 5858 258

    BalasPadam
  48. Sesiapa yg hendak menjual rm1 no siri CCR7XXXXX Sign aishah boleh whatsapp saya berserta gambar +60166545419

    BalasPadam
  49. Sesiapa yg hendak menjual rm1 no siri CCR7XXXXX Sign aishah boleh whatsapp saya berserta gambar +60166545419

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...