Khamis, 20 September 2012

KOLEKSI SILING ERROR 5SEN

                            Galeri Sha Banknote pada kali ini ingin memaparkan beberapa keping duit siling Error 5 sen yang ada dalam simpanan koleksi Galeri Sha Banknote untuk dikongsi bersama dengan kolektor semua. Secara jujurnya Galeri Sha Banknote memang tidak berapa mahir untuk mengketogeri apakah jenis error duit siling ini kerana Galeri Sha Banknote masih belajar lagi daripada Sahabat-sahabat  semua terutama pakar rujuk Mr. Dickson dan beberapa blog seperti depankanta dan lain-lain sahabat lagi. Sayang sungguh sehingga kini  masih tiada buku rujukan tentang siling error ini.

KOLEKSI DUIT SILING  5SEN ERROR PARLIMEN DAN BUNGA RAYA MALAYSIA


SILING ERROR 1

Gambar Siling Error 5sen 1967
Kategori  Curve Clip Error ?
Rarity very rare  [ RR ]


SILING ERROR 2


Gambar Siling Error 5sen 1973
Kategori Broadstrike Striking Error ?
Rarity Very Rare [ RR ]


SILING ERROR 3


Gambar Siling Error 1973
Kategori Error  ?
Rarity Rare [ R ]


SILING ERROR 4


Gambar Siling Error 5sen 2005
Kategori  Partial Indent Striking  Error  ?
rarity Rare [ R ]


SILING ERROR 5


gambar Siling Error 5sen 2005
Kategori Error  ?
Rarity Rare [ R ]


SILING ERROR 6


Gambar Siling Error 5sen 2008
Kategori Partial Indent Striking Error ?
Rarity Rare [ R ]

Partial
SILING ERROR 7

Gambar Siling Error 5sen 2006
kategori Error  ?
Rarity very rare [ RR ]



KOLEKSI SILING 1SEN ERROR

SILING ERROR 1


Gambar Siling  Error 1sen  1973
Kategori Partial Indent Striking Error  ?
Kandungan Tembaga
Sifat tidak melekat dengan magnet
Rarity Rare [ R ]


SILING ERROR 2


Gambar Siling Error 1sen 1976
Kategori Error Kandungan
Kandungan gangsa @ bukan keluli disaluti tembaga..
sifat tidak melekat pada magnet
Rarity Extremly rare [ RRR ]


SILING ERROR 3


Gambar Siling Error 1sen 2007
Kategori Error  ?
Rarity  Very Rare [ RR ]

8 ulasan:

  1. Salam dato',saya ada 4 kpg syiling 5 sen thn 1997 tapi satu drp nya mungkin di kategorikan sebagai ERROR kerana kedua-dua nombor 9 di muka belakangnya hanya berbentuk 2 dot.Soalan saya,adakah syiling spt ini bernilai kpd pengumpul2 tegar spt dato'?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih
      Setiap apa yang berlaku secara tidak sengaja yang berlaku semasa tempaan di Kilang yang boleh mencacatkan syiling tersebut adalah diklafikasikan sebagai error atau variety . Semua ini adalah rare cuma kepada yang baru dalam dunia Numismatik ini jangan terlampau mengharapkan sesuatu item yang rare ini harga yang tinggi . sebab ramai dikalangan peminat duit lama beranggapan bahawa semua duit lama ini harga tinggi .

      Padam
  2. datuk ada 1973 5 sen striking error . saya ada tahun 2005 di bawah. tak licin hujung lima ada tempat gelincir..dapat tak sengaja dalam edaran..adakah syiling ini bernilai ? t kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang setiap koleksi error yang kita jumpa adalah merupakan koleksi yang memang ada nilai . Namun nilaian nya adalah bergantung jenis dan dan variety syiling error tersut .

      Padam
  3. dato saya ada duit 1sen 5sen dan 20sen kosong saja
    ada kah ianya dipanggil error. dan duit syiling 1sen tahun 2000 berwarna perak. dan duit syiling berwarna sebelah berwarna perak dan sebelah berwarna perak dan separuh gangsa
    adakah duit tersebut bernilai. kalau dato berminat boleh email saya di riffinvmd@hotmail.com

    terima kasih dato

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam
      Saya tak dapat nak komen kalau tak tengok error tersebut . gambar boleh hantar ke emeil saya sharuddin58@yahoo.com .

      Padam
  4. Salam Dato, tumpang brtanya. Sy bru nk jinak2 dgn syiling error ni.
    Sy ada syiling 10 sen siri 3 curve clip error. Boleh dato bantu mngenai nilai pasaran jenis syiling error yg mcm tu. Harap dato dpat bantu.
    Terima kasih...

    BalasPadam
  5. Mcmana nk tentukn harga bg 5sen gsing putus tali.. Errow worn klau xsilap..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...