Ahad, 6 Mei 2012

LAWATAN KUNJUNG HORMAT KE MUZIUM NEGERI TERENGGANU 5.5.2012

Pada 5.5.2012 perjalanan  selama 5 jam dari Jengka ke Terengganu dengan memandu sendiri kereta amatlah memenatkan. Bertolak dari Jengka pukul 6.30 pagi dan selamat tiba pada pukul 11 pagi di Kuala Terengganu.

Selama 2 jam berada di pameran Muzium Negeri Terengganu di tingkat 3 bangunan muzium yang begitu besar dan tinggi sekali  dan para sahabat numismatik boleh datang dan melihat pelbagai matawang lama dipamerkan di tingkat 3 ini.

Galeri Sha Banknote telah diberi kebenaran merakamkan beberapa koleksi matawang lama yang dipamerkan di muzium tersebut. Dibawah ini dipaparkan untuk tatapan para numismatik semua.

 Gambar hadapan Pintu masuk Muzium Negeri Terengganu.Gambar Muzium Negeri Terengganu rekabentuk bertiang tinngi yang amat unik 3 tingkat 2 blok


Galeri Sha Banknote diberi peluang menandatangani buku Khas Pelawat


Berada diruang gelari Pameran matawang lama Di tingkat 3 bangunan Muzium Negeri TerenggganuPameran duit lama di muzium negeri Terengganu


Kupon GetahGambar mata wang lama Tampang yang dipamerkan ditingkat 3 galeri matawang Muzium Negeri Terengganu.
Gambar duit Specimen atau duit Contoh

 Cop Mohor
                
   

Jam Rolex lamaDuit Mas Negeri Terengganu

     
Keris Dukun lama
 Pending diraja berukir Wafak
                                   


-

4 ulasan:

 1. Dato' Sha'
  Thank you for sharing ! Harap dapat kunjung Muzium Terengganu satu hari nanti! Buatlah rombongan ?

  BalasPadam
 2. salam dato'.tampang tu mcm dato' punya ke?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam Faizal.
   Terima kasih bila balik Kuantan. Tampang yang di pamerkan disini very rare. saya tak pernah tengok lagi dalam buku saran Singh pun tak ada direkokkan lagi sama dengan tampang yang dipamerkan ini.

   Padam
 3. Terima kasih Tuan Dickson .
  Diatas cadangan rombongan ke muzium Terengganu dan negeri negeri lain kita akan susuli perbincangan selepas ini dalam aktiviti Kelab Warisan Numismatik. terima kasih .

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...