Isnin, 14 Mei 2012

ONE PICE BALEMARK PENANG 1787 (VARIASI ROSETTE 7 DOT)

Galeri Sha Banknote akan meneruskan paparan koleksi duit Penang One Pice Balemark 1787 variasi Rosette 7 Dot.


Duit Variasi  Rosette 7 Dot One Pice Balemark Penang 1787 ini adalah duit paling rare diantara duit balemark yang dipaparkan dahulu. Galeri Sha Banknote telah memperolehi duit ini melalui pembelian Lot 2 Auction MNS 151 pada 28/3/2012 baru-baru ini.

Gambar Muka Hadapan


VEIC United East India Company Balemark 1787Variasi Rosette 7 dotGambar Muka Belakang

Tulisan Jawi Jezirah Perinsa ab Wailis
PROSIDING NUMISMSTIK SPESIFIKASI


Item                  : One Pice Balemark Penang (Variasi Rosette 7 Dot)
Tahun                : 1787
Muka Depan     : VEIC United East India Company Balemark tertera angka 17 dipisahkan Rosette 7 Dot dan 87 bermaksud tahun 1787 variasi rosette 7 dot
Muka Belakang : Tulisan Jawi " Jezirah Perrinsa Abwailis "(Island Prince of Wales)
Sisi Tepi            : Kosong Licin
Berat                 : 8.8gram
Garis Pusat        : 25.8mm
Kandungan        : Tembaga
Variasi               : Rosette 7 Dot 
Kondisi              : Extremely Fine
Estimate Value    : Rm 2200.00
Owner                : Galeri Sha BanknoteSelepas ini tunggu kemunculan  duit timah One Pice Governor Farquhar 1805 vary rare.4 ulasan:

 1. Salam dan tahniah Dato',
  Sangat menarik cara persembahan dan gaya pengolahan tentang syiling2 klasik ini.Dengan paparan lengkap spesifikasinya akan membantu pengumpul2 mendapat info berkaitan syiling2 begini..Semoga blog Galeri Sha Banknote terus maju dgn berbagai paparan koleksi numismatik warisan negara...

  Terima kasih banyak2 Dato'.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih depankanta.
   Diharap satu hari nanti kita dapat berjumpa untuk menjalinkan silaturrahmi dan bertukar tukar pandangan tentang hobi yang sama. Dah lama tak ke New Castle ( Kota Baharu ) Pasar Siti Khadijah dan biasanya menginap di Wakaf Che Yeh.

   Padam
 2. As salam, Dato Alhamdulillah byk juga kita dapat ilmu dan juga info2 yg berharga ttg matawang ini drp Dato terima kasih di atas perkongsian....rasanya kita mcm ada satu persamaan, Dato sbg pengumpul dan kita sbg pencari kita juga ada beberapa keping matawang seperti diatas dan beberapa keping matawang yang lain....jika dato berminat.....wallahualam!

  BalasPadam
 3. As salam, Dato Alhamdulillah byk juga kita dapat ilmu dan juga info2 yg berharga ttg matawang ini drp Dato terima kasih di atas perkongsian....rasanya kita mcm ada satu persamaan, Dato sbg pengumpul dan kita sbg pencari kita juga ada beberapa keping matawang seperti diatas dan beberapa keping matawang yang lain....jika dato berminat.....wallahualam!

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...