Isnin, 7 Mei 2012

ONE PICE (ONE CENT) UNIFACE COPPER "VIEC" UNITED EAST INDIA COMPANY PRINCE OF WALES PENANG, 1786 BALEMARK SERIES.
Dalam usaha berterusan mengumpul duit siling Penang, Galeri Sha Banknote telah berjaya mengumpul duit siling Penang One Pice Uniface Balemark Series United East India Timur 1786.

Duit Penang One Pice Balemark ini diperolehi melalui sahabat Numismatik di Penang.Kondisi duit ini adalah sempurna Extremely Fine. Melalui refrensi Buku Saran Singh muka surat 287 duit ini telah ditanda sebagai SS12 ( P.5 ) (C.271) dan  dalam  buku K.N.Boon muka surat 21 dan 24 menyatakan duit ini ialah duit tembaga pertama British yang digunapakai di Pulau Pinang sekitar tahun 1786 yang dibawa masuk oleh Francis Light.

Duit ini ditempa diantara mac hingga mei 1786 dikilang Mint Calcutta India. Duit ini ditempa dengan muka hadapan sahaja Uniface dengan lambang Balemark "VEIC" United East India Company pada tahun 1786 dengan nilaian 1 Pice (1 Cent) tanpa cetakan tarikh.


Muka Depan "VEIC" United East India Company


Muka Belakang Kosong


Prosiding Numismatik spesifikasi

Item                   : 1 Pice (1 Cent)  Balemark Unifice Penang
Tahun                 : 1786
Muka depan       : With a double plain line circle the Balemark "VEIC" of the Unites East India Company.
Muka belakang   : Kosong.
Berat                  : 14.50 gram
Kondisi              : EF
Kandungan         : Tembaga
Mint                   : Soho Mint Birminghan London
Estimate Value    : RM 800.00
Owner                : Galeri Sha Banknote

Pada masa akan datang Galeri Sha Banknote akan cuba terus memaparkan siri duit Balemark Penang untuk Half Pice 1787 Jazirah Perinsa Abwallis  dan One Pice 1787 Jezirah  Perinsa abwallis [ variasi 7 dot & variasi star ]  dan One Pice Gavenor Farquhar 1805 yang ada dalam simpanan Galeri Sha Banknote. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...