Sabtu, 7 April 2012

1 CENT KING GEORGE VI 1943 "SO" "CHANG"


 Gambar Hadapan ada cop perkataan cina " So" "chang"

                            Gambar muka belakang

Item : 1 cent King George VI
Tahun : 1943
Vintage : 50,000,000
Berat : 4.21gram Bronze
Saiz : 20mm x 20mm
Edge : Plain

Galeri Sha Banknote ingin memaparkan duit lama 1 Cent King George VI tahun 1943 sebanyak 2 keping yang baru ditemui  kerana ianya mempunyai keistimewaan tersendiri kerana ada tempaan cop tulisan cina di muka hadapan kedua-dua  keping duit  ini.  Keindahan inilah yang ada pada duit ini yang ingin Galeri Sha Banknote kongsikan untuk tatapan peminat semua.

Di muka hadapan duit ini sebelah atas kanan gambar King George VI ada tempaan cop tulisan cina yang berbunyi "so" dan di sebelah kiri bawah gambar King George VI ada tempaan cop tulisan cina yang berbunyi "Chang". Perkataan "so" dan "chang" ini bermaksud "kenangan untuk koleksi".

Difahamkan oleh owner lama duit ini, Koleksi So Chang ini didapati dari kawan baiknya di Singapore. Koleksi So Chang ini dibuat begitu halus ditempa pada duit siling Malaya sebagai kenang-kenangan dan jumlahnya tidaklah banyak. Sepertilah juga berlaku kepada duit Jepun VJ sebagai Souvenir War oleh tentera British semasa kekalahan Jepun 1942.


                                         DUIT No.1
Gambar muka hadapan terdapat cop tulisan cina "so" "chang" yang bermaksud kenangan untuk koleksi.

                                    Cop Perkataan "so"

                                  Cop Perkataan "chang"

                           Gambar muka belakang


                                         DUIT No.2

Gambar muka hadapan terdapat cop tulisan cina "so" "chang" yang bermaksud kenangan untuk koleksi.

                                    Cop Perkataan "so"

                                   Cop Perkataan "chang"

                           Gambar muka belakang


Koleksi So Chang ini adalah dikira amat jarang ditemui Rare. Galeri Sha Banknote akan cuba mendapatkan beberapa koleksi So Chang yang lain lagi untuk dipaparkan kepada peminat semua pada masa akan datang.

44 ulasan:

  1. Hi Datuk Sha,
    Please visit my Blog :http://dniewcollectors.blogspot.com/2011/07/malaya-straits-settlements-coins-with.html

    BalasPadam
  2. Terima Kasih Mr. Dickson , saya dah lihat blog tuan itu dan saya banyak dapat maklumat baru dan terkini mengenai duit ini dari artikal tuan itu.Terima kasih

    BalasPadam
  3. Hi Datuk Sha,
    syew adew mengumpul duit syiling 1 Cent King George VI 1943..2 keping n 1/2 cent pada tahun 1940 2 keping...

    BalasPadam
  4. Sy ade king george edward v 1913 one quater dan king george vi emperor 1 cent blh bg tau berape nilai coin tu tq

    BalasPadam
  5. Salam dato',sy ade sekeping syiling 1 sen king george V1 thn 1939. Agak2 kalau di jual berapa kah nilai nye skrng?

    BalasPadam
  6. Saya ada sekeping duit ni..berapa harga nya sekarang

    BalasPadam
  7. Terima kasih semua
    kepada yang bertanya harga dan nilain koleksi tuan boleh menulis diruangan DISKUSI NUMISMATIK yang saya sediakan dalam blog saya ini. saya akan cuba menjawabnya dan saya tak akan jawab diruangan ini.
    Terima kasih

    BalasPadam
  8. salam dato.sya ade skping sling 1 sen,king george vi thun 1939...sya nak jual tpi xtaw dato.camne ek???.. dato sya ade ekaun yahoo,klu dato xkbrtan leh lah email kan sya d tom_xxy007@yahoo.com









    BalasPadam
  9. saya pon da jugak.
    berapa harga syiling nie???
    saya da satu.

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. Sy ade king george V dan VI to letgo.pls do contact me 01118641831

      Padam
  11. Sy ada 10 keping duit syiling 4 segi ni,
    Yg paling lama tahun 1920. Yosdi-0176484946

    BalasPadam
  12. salam....saya ada duit 1 dan 1/2 cent edwrd king 1908 dan 1904...saya nak tanya berapa harga bagi dua duit tersebut??

    BalasPadam
  13. Salam..saya ada 20keping 1sen petak.. 50sen tahun 67,69 berminat?hubungi 0172801927

    BalasPadam
  14. salam..Dato' klau 1sent tahun 1943 xde cop cina ada harga x??

    BalasPadam
  15. Saya ada 1/2 sen 1884 queen victoria condition mmg plg cun sebab jumpa dalam tanah pasir hitam pantai berminqt bleh info sya 0123696452

    BalasPadam
  16. Salam saya ada syiling 1sen tahun 1939,1943,145 berapa harga boleh dapat maklumat dari tuan terima kasih

    BalasPadam
  17. saya ada satu syiling ni...tapi tak ada pun tulisan cina tu...tiruan ke...

    BalasPadam
  18. Saya ada hong kong 1cen 1866 vectoria queen 2 syiling its very nipis compared to normal .ada lagi hong kong 1cen 1905 edward Vll.mix.gambar dpan 85% silver15% bronze.blkng 5% silver 95% bronze buy call saya ada 40yhiling hong kongb1cen anyone like to buy cll me or whatsapp #0149945017

    BalasPadam
  19. Saya ada hong kong 1cen 1866 vectoria queen 2 syiling its very nipis compared to normal .ada lagi hong kong 1cen 1905 edward Vll.mix.gambar dpan 85% silver15% bronze.blkng 5% silver 95% bronze buy call saya ada 40yhiling hong kongb1cen anyone like to buy cll me or whatsapp #0149945017

    BalasPadam
  20. Sy Ada 1 sen George V and emperor of India year 1920 with dot..how much it could be??

    BalasPadam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  22. sy ada duit syiling 1cent king tahun 1943,jika berminat sila call 0179006658

    BalasPadam
  23. Sy ada 10sen king goerge 1950...bermint bole msg sy..
    0108257037

    BalasPadam
  24. Sy ada 10sen king goerge 1950...bermint bole msg sy..
    0108257037

    BalasPadam
  25. Satu sen segi 4 tok di jual tahun 1943 GEORGE vi KING EMPEROR MALAYA dan duit syiling lama india tahun 1917 GEORGE V KING AND EMPEPOR OF INDIA..call sya 0176695171

    BalasPadam
  26. Saya ada syiling 1cent 1943 malaya
    Berminat call 0142201519

    BalasPadam
  27. saya ada duit syiling lama INDIA 1cent tahun 1920 jika berminat call 016-4491316 Alib

    BalasPadam
  28. Sy ade syiling yg sama mcm dato cerita kn di atas...klu berminat.kol sy trus 0145178693 syafiq

    BalasPadam
  29. Sy ada syiling 20 cents tahun 1948 dan 1939.. laku ke jual?? Kalau berminat call saya 0166011232

    BalasPadam
  30. Sy ade 2 mcm tu
    Satu tahun 1945
    Dgn 1941
    Berminat call 01116176479
    1cent
    NEW PENNY Elizabeth-II 1971

    BalasPadam
  31. Sy ada :
    1) 1/2 cent Straits Settlements 1932
    2) 10 pence 1973 ELIZABETH.II.

    Whatsapp sy : 017-5685543

    BalasPadam
  32. Sy ada :
    1) 1/2 cent Straits Settlements 1932
    2) 10 pence 1973 ELIZABETH.II.

    Whatsapp sy : 017-5685543

    BalasPadam
  33. Saya nak jual duit syiling 10sen tahun 1948. King george 6. Hubungi saya 0145152915

    BalasPadam
  34. Saya nak jual duit syiling 10sen tahun 1950. King george 6. Hubungi saya 0165417529 (malek)

    BalasPadam
  35. salam..Datuk saya pun ada duit syiling 1 cent george v1 king emperor 1943 2 keping.berapa harganya?tapi tiada cop tulisan cina.datuk berminat call saya d 0178384577.

    BalasPadam
  36. Saya ada 1sen tahun 1940 king..0195065060 col sy klu berminat

    BalasPadam
  37. Saya ada 1sen tahun 1940 king..0195065060 col sy klu berminat

    BalasPadam
  38. saya ada 1 sen petak seratus keping beebagai tahun palaing lama 1943 dan byk lagi....0176973647

    BalasPadam
  39. sy ada duit syiling 1 sen 1943 brp harga duit 1 sen

    BalasPadam
  40. Saya ada duit 1 sen ni. Tahun 1919 ada 5 kpg. Thn 1920 ada 13. Thn 1939 ada 10. Thn 1943 ada 32 kpg dan thn 1945 ada 14 kpg.

    BalasPadam
  41. Saya ada duit 1 sen thn 1943. Berapa mau nak beli.

    BalasPadam
  42. Selamat pagi Dato sharuddin yusof saya ada duit lama 1943 1920 1926 dan banyak lagi 0136968688.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...