Ahad, 14 Julai 2013

SYILING 20SEN 1969, 1970 , 1971 DAN 1978

SYILING 20SEN 1969, 1970, 1971 DAN 1978
Syiling yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia
Tempaan Dikilang Royal Mint UK untuk tahun 1969
Tempaan Dikilang Hamburg Mint Germany untuk tahun 1970
Tempaan Dikilang Wang BNM Shah Alam Selangor Malaysia 1971, 1978
Composition Kuprro-nikel
Weight 5.70gram
Diameter 23.50mm
Mint Mark " GC " VERSI I
Tiada Mint Mark  VERSI 2
Milled Edge
Owner Galeri Sha Banknote 1964

Tahun 1969  Mintage 15,000,000
                     Condition NGC MS AU58
                     Rarity Very Rare RR
                     Estimate Value RM600 Grade NGC  MS AU58
                     Kod SHA/S2069

Tahun 1970  Mintage 1,054,000
                    Condition NGC MS 65 UNC
                     Rarity Very Rare RR
                     Estimate Value RM900 Grade NGC MS65  UNC
                     Kod SHA /S2070

Tahun 1971 Mintage  9,958,419
                    Condition NGC 66 BU
                    Rarity Very Rare RR
                    Estimate Value RM800 Grade NGC MS66 BU
                    Kod SHA/ S2071

Tahun 1978  Mintage 6,857,052
                    Condition NGC MS 64 UNC
                    Rarity Very Rare RR
                    Estimate Value RM750 Grade NGC MS64 UNC
                    Kod SHA/ S 2078

SYILING MALAYSIA
20sen 1969 Grade NGC MS 58 AUNC
20sen 1970 Grade NGC MS65 UNC
20sen  1971 Grade NGC  MS66  BU
20sen 1978 Grade NGC MS64 UNC

OBVERSE
Obverse
20sen 1969 NGC 58
20sen 1970 NGC 65
20sen1971 NGC 66
20sen 1978 NGC 64

Reverse
20sen 1969 UNC
20sen 1970 UNC
20sen   1971  BU
20sen 1978 UNC

***********************************
[1]
20sen 1969
NGC AU 58

Obverse 10sen 1969
NGC AU 58

Reverse 10sen 1970

*************************************
[ 2 ]
20sen 1970
NGC MS 65

OBVERSE
20sen 1970
NGC  MS 65 UNC


Reverse
20sen 1970
Numismatic Guaranty Corporation

************************************
[ 3 ]
20sen 1971
NGC  MS 66 BU

Obverse
20sen 1971
NGC MS 64 UNC

Reverse
20sen 1971
Numismatic Guaranty Corporation

*************************************
[ 4 ]

20sen 1978
NGC MS 64

Obverse
20sen 1978
NGC MS 64 UNC

Numismatic Guaranty Corporation
1971 Malaysia 20sen
NGC MS 64 UNC
Kod SHA/S2078
**************************************

Nota****
Ini adalah beberapa Syiling Malaysia denominasi 20sen yang amat digemari oleh kolektor  untuk tarikh tahun 1970, 1971 dan 1978 yang merujuk kepada  tahun yang mintage keluarannya  amat sedikit . Semua kolektor telah berlumba-lumba untuk menyimpan syiling 20sen ini  untuk tahun-tahun yang dinyatakan diatas bagi tujuan investment kerana mengharapkan kenaikan harga akan berlaku dimasa hadapan kerana kejarangan  dan permintaan yang tinggi dari peminat syiling Malaysia .
Spekulasi ini akan berlaku sebagaimana terjadinya kepada syiling 1sen 1970 yang dilelong di Auction 159 MNS pada 30/6/2013 di Muzium Negara baru-baru ini yang mencecah harga bedaan RM500.00 dalam kondisi UNC dan mintage keluaran 2,535,000 tempaan Hamburg Mint Germany . Ramai beranggapan sudah semenstinya 20sen 1970 UNC mintage keluaran lagi sedikit 1,054,000 juga tempaan di Humburg Mint Germany akan naik meningkat harganya lebih tinggi daripada 1sen 1970 . Jesteru itu ada dikalangan rakan-rakan memfokuskan  syiling denominasi 20sen 1970 ini harus disimpan sebagai stock investment dan ianya akan dijual bila ketika harga melepasi RM500 untuk UNC . Bagi yang terus memburu syiling ini cuba dapatkan yang sudah digred dan dalam  gred MS65 keatas . Bagi mengelakan pertelingkahan pendapat tentang gred yang betul untuk gred UNC atau BU adalah lebih baik beli yang sudah digred kerana grednya sudah pasti dan kita tidak lagi risau dengan kondisinya .


************
20sen 1970, 1971, 1978
Galeri Sha banknote 1964
Kod SHA/S2069
Kod SHA/S2070
Kod SHA/S2071
Kod SHA/S2078

                  



65 ulasan:

  1. Beautiful coins. Greetings from Peru in South America.

    BalasPadam
  2. salam....tq for info...saya ingin bertanya tentang 20sen 1979..ada berapa variety kah untuk 20sen 1979?..kerana saya ada sekeping yang berbeza.perbezaan di bunga raya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam
      Terima kasih atas maklumat tuan tersebut. minta tolong emeil kesaya gambar perbezaan 2 syiling tersebut sebab saya tak ada info itu .

      sharuddin58@yahoo.com

      Padam
    2. Salam saya da duit siling 20 sen tahun 1969 da 1 dan 1971 da 1 kalau berminat kol @ wassap no 0138073030

      Padam
  3. Salam Dato. Saya mempunyai duit syiling 20 sen 1969, 1971 dan 1978. Tetapi syilingnya nampak kotor. Bagaimana caranya saya hendak mengilatnya kembali. Adakah nilainya akan jatuh? Boleh Dato' tolong beri pendapat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam
      20sen 1969,1970,1971,1978 adalah item yang rare kerana mintage nya sedikit sahaja
      1969 15,000.000
      1970 1,054,000
      1971 9,958,419
      1978 6,847,062
      tahun biasa dikeluarkan 49juta,144juta ,116juta.

      bagi menjaga dan mencuci syiling adalah sama sekali dilarang dari mencuci dengan mengunakan asid ,autosol atau dipolish dengan sesuatu . ini kerana ianya akan merosakan permukaan asal duit itu . jika dibuat bergitu nilai duit tersebut akan jatuh nilainya . Biarkanlah dalam keadaan asli seadanya .
      Cuma amalan yang di syorkan syiling itu boleh dicuci dengan di basuh dengan air suam serta digosok lembut sahaja dengan putik kapas kemudian dibilas dengan air biasa, lap dengan kain bersih sehingga kering dan di syorkan disimpan dalan holder coin yang boleh dibeli dikedai numismatik yang terdekat .

      bagi pendapat saya ,... saya tidak akan membeli syiling yang telah dicuci walaupun berkilat seperti baru dan saya rela membeli syiling yang seadanya biarlah buruk sedikit
      terima kasih

      Padam
  4. Salam dato - saya mempunyai koleksi sama macam dato tapi pada kondisi yang biasa sahaja. Adakah dato beli semua koleksi tersebut?

    BalasPadam
    Balasan
    1. adakah koleksi tuan sudah digred oleh NGC . semua koleksi saya diatas telah digred oleh NGC -
      [ Numismatic Guaranty Corporation , California USA]
      NGC telahpun membuat pengesahan bahawa Syiling ini adalah Asli dan condition seperti yang tercatat pada kapsul NGC .

      Padam
  5. salam dato' . mcm mane nk gred kn duit syiling ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam
      Saca amnya kita di Malaysia ni tidak banyak bahan rujukan untuk mengetahui cara untuk mengred duit syiling. Namun tuan boleh menlawati internat bawah tajuk Coin Grading Made Simple .
      Terima kasih

      Padam
  6. Salam..20 sen 1969 skrg berapa nilai pasaran, hrp de info, tq

    BalasPadam
  7. 20sen 1969 dalan kondisi UNC/BU memang sukar didapati/jumpai . oleh kerana sukar dijumpai dalam keadaan UNC maka harganya menjadi tinggi dalam RM250.00 . Kalau sudah digred RM 580.00 .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam dato sy .mmpunyai syiling 20sen 1969 dan 1968..klu dato brmnat untk mmbeli blh lh coll sy 0175633378

      Padam
    2. Salam dato sy .mmpunyai syiling 20sen 1969 dan 1968..klu dato brmnat untk mmbeli blh lh coll sy 0175633378

      Padam
    3. Salam dato sy .mmpunyai syiling 20sen 1969 dan 1968..klu dato brmnat untk mmbeli blh lh coll sy 0175633378

      Padam
  8. Assalam...mcm mane pulak 20 sen 1967?satu lg kalau 20 sen 1971 harga sebelum digred brp estimate value Dato..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak dapat nak nilaikan harga kerana tidak tahu kondisinya . 1967 UNC rm35 1971 UNC rm180

      Padam
  9. kondisi kedua nya dlm keadaan baik....mcm mane nak tahu UNC@BU@lain2. satu lg sy ada 5 sen 1982 yg ada lekuk pnjng pada bangunan parlimen & 50 sen 1979 yg ada extra dot pada bwh bumbung parlimen...ni contact no sy 0102769577-zid kalau dato berminat nak tgk...tq.

    BalasPadam
    Balasan
    1. koleksi saya untuk item diatas sudah banyak. untuk menilai kondisi syiling kena tengok tak boleh nak cerita disini. ada syiling baru boleh cerita apa kondisinya . cubalah menyimpan dengan mengumpul mengikut tahun dari mula 1967 hingga 2013.

      Padam
    2. Salam, saya ada koleksi syiling 20 sen, 5 sen, 50 sen tahun 1971 dan 50 sen tahun 1968, 1967...dan banyak lagi duit syiling lama dari pelbagai negara...

      Padam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. Salam..saya ada menyimpan 20sen 1967,1971,1973,1976,1977,1978,1980,1987,1988.kalu dato berminat blh contact sy..0139788976

    BalasPadam
  12. A'kum dato. saya mepunyai syiling 20sen tahun 1969 2 keping. dan saya nk brtanya 20sen tahun 1976 dn 1968,ada kah ia bernilai?

    BalasPadam
  13. pada asasnya semua syiling tuan tanyakan tersebut adalah bernilai dari sudut numismatik.cuma nilainya agak tinggi jika kondisinya adalah unc.

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum dato, bagaimanakah cara yang perlu sya lakukan untuk menjual matawang lama pada tahun1919 iaituimej raja edward ke7 untuk 1cent, 1cent1967 dan ada lagi serta duit kertas 5cent, 10cent, 50ent (gambar sebelah serta dolar malaya pada tahun1941..banyak lagi malaya...saya harap dato sudi balas serta tolong saya...kelantan

    BalasPadam
  15. saya punya 10 sen malaysia tahun 1976 ,60 sen malaysia tahun 2012 , 10 sen malaysia tahun 2010 ,20sen malaysia tahun 2006 , 20 sen malaysia tahun 2011 , 10 sen malaysia tahun 2009 , 20 sen malaysia tahun 2001 , 10 sen malaysia tahun 2002 ... kalau smua dijual k rp indonesia brp yah ??

    BalasPadam
  16. saya punya 10 sen malaysia tahun 1976 ,60 sen malaysia tahun 2012 , 10 sen malaysia tahun 2010 ,20sen malaysia tahun 2006 , 20 sen malaysia tahun 2011 , 10 sen malaysia tahun 2009 , 20 sen malaysia tahun 2001 , 10 sen malaysia tahun 2002 ... kalau smua dijual k rp indonesia brp yah ?? hubungi facebook yah rizky.marin/rizkymarin@yahoo.co.id

    BalasPadam
  17. Sy mempunyai sekeping syiling 20 sen 1970. Berminat sila call 0173375878.

    BalasPadam
  18. saya ad duit 20sen tahun 1970 n 1978..sesiapa berminat bleh lh whatapp sya..no hp 0199296200

    BalasPadam
  19. Salam dato, saya nak bertanya jika dato pernah terjumpa 1psyiling 20 sen 1979 extra dot? Kalau dato ada info mengenai nya boleh la tlg kongsikan. Sebab puas sudah saya mencari info mengenai nya. Tiada niat utk menjual, sebab ianya mmg agak sukar ditemui juga..jika dato mempunyai sebarang infor boleh la share bersama. Terima kasih dato

    BalasPadam
  20. Asalamualaikum dato , saya ada syiling 20sen 2keping tahun 1967 dan sekeping 1979. Saya ingin bertnya berapakah nilai nya. Niat saya ingin jual

    BalasPadam
  21. Asalammualaikom dato...sya adew duit syiling Elizabeth II Australia 1978...sya nk tau la,klau jual berapa harga syiling 2 dato??

    BalasPadam
  22. assalammualaikum..sy ada syiling 20sen tahun 1969 ada crack yg agak teruk bahagian parlimen dan bahgian 20sen banyak biji2

    BalasPadam
  23. banyak soalan yg ditanya oleh dato..rasa masing2 kena baca balik semua komen2 dulu..sebelum ingin bertanya...sy yang baca ni pun dapt rasa mcm mana dato rasa..

    BalasPadam
  24. asalammualaikum dato..sy kurang pasti bagai mana nak tahu 20sen versi1 dan versi 2..sedangkan saya baca pada tahun 1971 sudah ditempa di malaysia tetapi bila di teliti di belakang ada juga huruf GC tu...tahun 1978 pun ada juga GC...harap dapat sikit penerangan dari datuk..

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum dato.. sy ade duit 5 sen 1973, sen 1973 , 10 sen 1968, 20 sen 1973, 20 sen 1967...
    kalau dato berminat call sye 0102556113

    BalasPadam
  26. Sy ada 1sen 1967. 1976. Berminat call 0139556323

    BalasPadam
  27. Sy ada 1sen 1967. 1976. Berminat call 0139556323

    BalasPadam
  28. Dato tumpang tanya saya ada syiling 20sen 69 dan 70 yg blm digred dan nk dijual tp masalahnya nk jual dimana?hrp dpt membantu

    BalasPadam
  29. salam dato.. sy ada 20sen1971,1978,3keping 20sen1969.. dan sy ada 20sen1979 extra dot.. jikalau sesiapa berminat blh whatsapp sy 0194557870

    BalasPadam
  30. Askom dato sya nk tahu di mna tempat yg blh digred duit2 ini . sya dari utara bgi pndapat dato di utara adake tempat yg blh digred olh NgC hrap maklum

    BalasPadam
  31. salam,sy ad duit syling 20sen tahun 1967,1971,1973,1976,1978 ..siapa yg berminat whatsapp sy 01129045800

    BalasPadam
  32. saya ada syiling 20 sen 1969 dan 1971..berminat whatsapp..0126385714

    BalasPadam
  33. Saya ade siling 20 sen 1971 berminat whatssap 017-3139543

    BalasPadam
  34. Saya ade siling 20 sen 1971 berminat whatssap 017-3139543

    BalasPadam
  35. Salam,saya ada duit Syiling 20 sen parlimen 1978 kalau saya jual berape ye harge tolong whatsaap saya 0194757057

    BalasPadam
  36. Assalammualaikum dato...ssya ada duit syiling Elizabeth II Australia 1978...mohon agar Dato' boleh beri pandangan berapa nilainya dipasaran sekarang melalui whatsapp 01116613758. Terima kasih Dato'.

    BalasPadam
  37. asalamuakom dato. saya ada shillings 20sen 1967 sekeping dan 1988 2keping. berapakah harganya setiap keping. wasapp saya dengan segera 0149027215.

    BalasPadam
  38. Saya ada syiling 20 sen parlimen 1969 & 10 sen parlimen 1973. wasapp saya 0178335677

    BalasPadam
  39. Saya ada syiling 20 sen parlimen 1969 & 10 sen parlimen 1973. wasapp saya 0178335677

    BalasPadam
  40. salam tuan...saya ade syiling 20sen 1970...brape hargenye dipasaran tanpa gred dan adakah tuan berminat..
    jika bermiant tuan boleh menghubungi saya..0108645392

    BalasPadam
  41. Assalamualaikum dato saya ada syiling 20 1971 klu berminat wassap 0163047079

    BalasPadam
  42. Assalamualaikum dato saya ada syiling 20 1971 klu berminat wassap 0163047079

    BalasPadam
  43. Sy ada syiling 20sen tahun 1971 dan 1967 dan 10sen 1981 dan 1982 klu berminat coll or whatapp sy 0184046722

    BalasPadam
  44. Assalamualaikum,sekeping syiling 20 sen 1967, untuk dijual,boleh whatsapp sy, 018 326 5897 @ 0112 728 5894

    BalasPadam
  45. Sy ada duit syiling lama 20sen dan 50sen terik 1971
    Siapa berminat sila wsap sy... athu sma no 0138633280
    Argah boleh runding

    BalasPadam
  46. Sy ada duit syiling lama 20sen.1971.1978.1976.
    Siapa berminat sila wsap atau SMS. No0138633280

    BalasPadam
  47. as-salam dato..sya zurina nk tumpang bertanya berapa nilai satu sen tahun 1886..tkasih

    BalasPadam
  48. as-salam dato..sya zurina nk tumpang bertanya berapa nilai satu sen tahun 1886..tkasih

    BalasPadam
  49. Saya ada sekeping duit 20 sen 1970 Dan sekeping duit 10 sen 1976 Dan 2 keping 20 sen 1973,siapa yang ingin beli sila wahspp saya di number 0146127505

    BalasPadam
  50. sy ada duit 20 sen 1968 tpi sda polis😯😯😯

    BalasPadam
  51. Salam .saya disini mempunyai duit syiling 20 parlimen tahun 1969 masih ada harga?adakah berharga untuk dijual. jefri (0134441121) p.m wassap yg berminat dah info

    BalasPadam
  52. Assalam...Saya ada duit syiling 20 sen tahun 1967...saya nak tahu berapa harga duit syiling tu kalau saya jual?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...