Rabu, 26 November 2014

KEPALA DUIT

KEPALA DUIT
Galeri Sha Banknote 1964
Saraf fi Jengka ,Pahang
Sanat  25.11.2014


MUKADDIMAH

APAKAH ITU KEPALA DUIT ?
Ramai dikalangan Numismatik agak keliru dan belum pernah melihat Kepala Duit . Kepala Duit ialah kertas leveling / penandaan yang dikeluarkan oleh Pengilang Cetakan duit bagi Tandaan Jenis Matawang , Jumlah , Denominasi  serta no siri  dalam jumlah seribu keping dalam satu bungkusan yang dikeluarkan oleh kilang yang mencetak duit tersebut . KEPALA DUIT ialah kertas penanda yang dikeluarkan oleh pencetakan Duit bagi tandaan duit dalam bungkusan 1000 keping.


SPESIFIKASI KEPALA DUIT

Jenis Matawang : MALAYA CURRENCY NOTES
Jumlah              : 1000 keping
Denominasi       :  $1  Malayan Currency
                           One Dollar Kapal Layar
Cetakan             : Thomas De La Rue & Company Limited , London
Tahun                : 1959
Nombor Siri      : B/49 288001  -   B/49 269001
Reqn                 : Various
Examaned by
Inserted by
1st  Count by
2nd Count by
Specifikasi kertas : Kertas tebal 20mm keras
saiz kertas            :  63mm x 121mm
Warna                  : Putih kelabu
Warna Tulisan      : Biru
Belakang              : blank
Rarity                  : Rare R
Estimate Value     : EV RM 220.00


GAMBAR

Ini adalah merupakan gambar koleksi Galeri Sha Banknote 1964 yang dapat di paparkan kepada peminat semua .


KEPALA DUIT
Inilah Gambar KEPALA DUIT 
One Dollar Kapal Layar
                                        
Mukahadapan Kepala Duit
Malaya Currency Notes
$1 One Dollar Kapal Layar
1000 Keping
No Siri B/49 288001 - B/49 289000
Printed Thomas De La Rue Company Limited London


Mukabelakang  kosong
Kertas keras

Mukahadapan Kepala Duit


Kepala Duit
One Dollar Kapal Layar


Kepala Duit
Koleksi One Dollar Kapal Layar
Siri No. B/49288001 - B/49 29000


Kepala Duit
Koleksi  One Dollar Kapal Layar


Kepala Duit
Koleksi One Dollar Kapal LayarKepala Duit
One Dollar Kapal LayarInilah gambar yang dikatakan Kepala Duit


PENUTUP

Sememangnya koleksi ini tidaklah bergitu rare berbanding dengan koleksi duit sebenar tetapi koleksi Kepala Duit ini amat sukar dijumpai dan setakat ini saya rasa saya belum pernah  lagi lihat Kepala Duit ini .  Yang Uniknya kepala duit ini adalah merupakan  Kepala Duit zaman British yang dicetak oleh Thamos De La Rue di London tahun 1959 merupakan Kepala Duit One Dollar kapal Layar .

Diruangan ini juga Galeri Sha Banknote memohon kerjasama jika ada rakan-rakan yang mempunyai wang kertas One Dollar Kapal Layar yang mempunyai no siri B/49 288001 sehingga B/49 289000 dapat menghubungi saya diemeil sharuddin58@yahoo.com untuk saya beli bagi melengkapi koleksi kepala Duit  ini .
                                                 


2 ulasan:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    BalasPadam
  2. salam..... saya ada satu ringgit 1 march 1959, kapal layar, thomas de la rue. wang kertas 20 sen 1 july 1941, thomas de la rue. wang kertas 10 sen 1 july 1941, thomas de la rue. satu ringgit, thomas de la rue, kapal layar berbeza. terima kasih.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...