Jumaat, 6 September 2013

1/4 CENT QUEEN VICTORIA 1883

1/4  CENT QUEEN VICTORIA 1883
Wang Syiling Straits Settlements
Dikeluarkan oleh Pihak British Di Negeri-Negeri Selat Tanah Melayu
Tahun 1883
Ditempa di Royal Mint United Kingdom
Kandungan Copper
Berat 2.33gram
Bentuk bulat diameter  18mm
Edge plain
Mintage 200,000
Condition Fine
Rarity Extremely Rare RRR
Estimate Value RM 4,800.00
Owner Galeri SHA Banknote 1964
Kod SHA 1/4QV1883
Koleksi berusia 130 tahun


1/4 CENT QUEEN VICTORIA
Tahun 1883
Koleksi berusia 130 tahun
Extremely Rare RRR
Koleksi Syiling 1/4 cent Queen Victoria  Straits Seettlement
Tahun keluaran  1883  yang amat kritikal dan amat sukar
memilikinya bagi syiling yang original . Koleksi Syiling ini
 adalah dikira Rarity yang teratas Extremely Rare RRR



OBVERSE
Ini adalah Syiling 1/4 Cent Queen Victoria
Tahun 1883 iaitu tahun yang paling Rare dan 
sukar ditemui kerana syiling ini hanya 200,000
sahaja ditempa di Royal Mint United Kingdom.
Bagi keluaran Syiling 1/4 Queen Victoria yang ada 
Syiling tahun 1883 adalah syiling yang paling tinggi 
harganya dan amat rare berbanding dengan syiling
 1/4 Queen Victoria tahun yang lain .
Bayangkan sudah 130 tahun  lalu cuma ada 200,000
 keping sahaja yang ada , adalah mustahil kita dapat 
jumpa lagi syiling 1/4 cent Queen Victoria tahun 1883  
ini .  Kebanyakan yang kita jumpa  adalah lambakan 
dipasaran sekarang ini merupakan syiling tiruan  
yang dicetak semula oleh sendiket .
Kolektor perlu berhati-hati betul jika sekiranya ingin
memiliki Syiling ini sebelum mengeluarkan wang yang
banyak untuk memilikinya .





REVERSE
Straits Settlements
Quarter Cent 1883
1/4 CENT

Keunikan dan kehebatan Syiling 1/4 Queen Victoria 1883

1. Ini adalah Syiling yang popular dan amat dicari oleh Kolektor yang Profesional untuk Koleksi yang berprofail tinggi .
2. Tahun tempaan adalah keydate tahun 1883 tahun paling rare
3.  Mintage hanya 200,000 keping berbanding usianya 130 tahun
4.  Spesimen ini amat rare dan jarang ditemui terutama dalam kondisi yang baik
5.  Syiling ini adalah spesimen  terakhir ditempa kandungan copper .
     1872 - 1883 ditempa  kandungan copper
     1884 - 1901 ditempa kandungan  bronze
6.  Ditempa di Royal Mint United Kingdom
7.  Syiling ini akan dihantar ke Numismatic Guaranty Corporation USA  untuk digred dan pengesahan oleh NGC
8.  Syiling tahun 1883 Queen Victoria Straits Settlements ini  Rarity Extremely Rare RRR
9.  Koleksi ini adalah berusia 130 tahun

********************************************
1/4 CENT 1883 QUEEN VICTORIA
Staraits Settlements
Galeri SHA Banknote 1964
Kod SHA 1/4QV1883
Koleksi Berusia 130 tahun




37 ulasan:

  1. Saya ada simpan sekeping wang ini !
    Yosdi-0176484946.

    BalasPadam
  2. Saya juga ada menyimpan duit syiling tersebut dan lebih lama dari itu pun ada.tahun 1845,dijamin tulen sbb saya penah cek di bank.0195987984

    BalasPadam
  3. untuk makluman tuan-tuan 1/4 cent 1883 adalah diatara syiling yang paling mahal dan amat rare untuk syiling straits settlements . tahun in1883 sahaja yang rare dan mahal tahun lain kurang harganya walaupun tahun keluarannya lebih lama lagi . Faktor utama syiling harga mahal adalah kerana jumlah keluaranya sedikit bukan usianya .dan syiling 1/4 cent tahun 1883 ini banyak dipalsukan kerana ianya keluar sedikit dan harganya tingg . Untruk menentukan tulin atau tidak duit syiling anda hendaklah dibawa kepada pakar Numismatik dan bukannya tuan bawa ke Bank . Bank lansung tak tahu dan tidak ada kepakaran untuk mengesahkan syiling tuan . syiling tahun ini bukan dikeluarkan oleh Bank kita tetapi pihak British straits settlements di London . agak luculah kalau tuan bawa ke Bank untuk pengesahan dan ada staf bank yang mengesahkan duit tersebut . saya nasihatkan bawa kepada pakar Numismatik .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dato saya mempunyai syiling lama queen victoria 1/4 tahun 1801 ..saya ingin tahu berapa nilai kalau saya menjual nya ..

      Padam
  4. hahahaha dia nk kelentong dato ni...nk kelentong pn logik la...hahahahaha

    BalasPadam
  5. Klau Sya kelentong xada lh sya bgi no fon.lagipon saya ni perempuan.mana. tau tu semua.dah org tu ckp cam tu.tK kan nak tipu dato.Tak masuk akal.Awk bg fb awak. Saya boleh sent gbr.dah bg no fon nape tak kol.apa saya dapat klu tipu dato.fikir sblm berckp.org yg tak de akal jer suke tipu.faham. dato katmana numismatik.saya nak bw sana n nak pastikan.tq

    BalasPadam
  6. salam. saya ada duit syiling
    queen victoria 1 sen ( 1895/1901 )
    10 sen Queen Ellizibeth II ( 1956 ) / 20 King George 6 ( 1948 )
    1 sen United states ( 1974 )
    berapa nilai harga dia ? please help me.i'll send picture at whatapps.
    Najib Johari : 0163748373

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1sen 1895 RM110.00 /1901 RM100
      10sen 1956 RM60
      20 1948 RM50
      1cent USA RM40

      Padam
    2. Salam.. Saya ada banyak syiling 1 sen queen victoria 1845 & mostly 188*. Boleh dato advsie harga?
      Macamana pulak kalau corak duit dah haus @ pudar?
      Thank u

      Padam
  7. Saya ada duit syiling 1/4 sen berbentuk 4 segi

    BalasPadam
  8. 1/4 sen bentuk 4 segi nilai brp ye minta info dato

    BalasPadam
  9. Saya ada syiling 1/4 sen queen Victoria tahun 1883 ni. Saya x pasti sama ada ianya tulin atau tidak. No saya 019-2660207 nama saya faiz.

    BalasPadam
  10. Slm dato' saya nak tanya kalau 1/3 sen th 1801 camana pula ya...adakah harganya tinggi ..t.kasih

    BalasPadam
  11. slm... Kalau nk dptkan maklumat tntang syiling queen victoria 1cent nk kne cari kt mne dato'

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh beli buku katalog bangnote & Coin tulisan KN boon di
      lot 127 Amcorp Mall kuala lumpur
      talipon 0379579566

      Padam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. Yg queen victoria INDIA thun 1864 tu brp nilai die...

    BalasPadam
  14. Saya ada sekeping duit INI yg kluaran 1901 sesiapa yg berminat boleh wassap sy 0124626247 cegu izo

    BalasPadam
  15. Saya ada sekeping duit INI yg kluaran 1901 sesiapa yg berminat boleh wassap sy 0124626247 cegu izo

    BalasPadam
  16. Mcmna mna kah cara cuci syiling lama ni saya ada tapi xpandai nk cuci..

    BalasPadam
  17. Saya ada bnyk syiling lama tapi xpndai cuci..blh tau x cara cuci syiling lama2...0124509214

    BalasPadam
  18. Rendam dlm air as am jawa..maaf mencelah datok/satin Dan Tuan/puan ni petua Dari seorng yg sya anggp sifu

    Tp jgn lama2 yea

    BalasPadam
  19. salam ..sape berminat saya ada duit lama .watsapp saya 0178692119 ....

    BalasPadam
  20. saya ada syiling ini tahun 1883..cuma saya tak pasti sama ada tulen atau palsu..tpi condition nya sgt lapuk seperti terlalu lama.. whatsapp sya 0124696426

    BalasPadam
  21. Salam dato, saya Ada duit syiling lama bulat 1/2 cent, keluaran tahun 1872, blh saya tahu berapa nilai nya

    BalasPadam
  22. Salam dan slamat sejahtera ☺

    I have (1sen Queen victoria 1873)
    Price RM5000
    Call 0177818808

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum dato,kalau 1/2 cent 1883 sama level X dgn 1/4 cent 1883?

    BalasPadam
  24. Assalamualaikum dato,kalau 1/2 cent 1883 sama level X dgn 1/4 cent 1883?

    BalasPadam
  25. salam dan selamat sejahtera
    saya nak tanya adakah orang nak lagi beli duit queen victoria 1897 ni? kalau ada contact saya 016-4034143
    saya juga ada beberapa keping duit lama lagi..

    BalasPadam
  26. Saya ada milik satu coin queen victoria strait settlement 1/4 quater coin tahun 1884. Agak sekarang nilai diannya berapa

    BalasPadam
  27. Saya ada Queen victori coins 1/4 1872copper coins Dan 1 cent

    BalasPadam
  28. Saya terjumpa dalam simpanan duit tu tahun1883 nilai dian1 cent tp dia dah lama sgt duit tu fist time jumpa kabur nak kepastian saya wasap gambar no saya 0125473141

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...