Ahad, 5 Februari 2012

DUIT SYILING 50SEN TAHUN 1979 DAN 1988 EXTRA DOT




1979

1988



Item : 50sen Extra Dot
Ciri : Extra Dot on Parliament House
Issued : 1988
Diameter : 23.50mm
Weight : 5.70gram
Kandungan : Kupronikel
Ditempa : Royal Mint, UK
Status : R
Estimate Value : Rm45
Rujukan : Buku Matawang Malaysia Peter Eu & Ben Chiew
Owner : Galeri Sha Banknote.




Item : 50sen Extra Dot
Ciri : Extra Dot di Kaki Bangunan Parlimen
Issued : 1979
Diameter : 23.50mm
Weight : 5.70gram
Kandungan : Kupronikel
Ditempa : Royal Mint, UK
Status : R
Estimate Value : Rm85
Rujukan : Buku Matawang Malaysia Peter Eu & Ben Chiew
Owner : Galeri Sha Banknote.


Disepanjang mengumpul duit Syiling Malaysia dari tahun 1964-2011 untuk duit Syiling 50sen ini, ada dua tahun 1979 dan 1988 adalah amat istimewa kerana pada tahun itu terdapat 2 versi keluaran iaitu syiling biasa yang tiada dot dan syiling yang ada dot. Duit syiling 50sen tahun 1988 dan 1979 yang ada dot ini amat kurang dan susah untuk dijumpai. Bagi pengumpul duit syiling duit ada dot untuk tahun 1979 dan 1988 ini mesti ada dalam milik koleksi mereka.Galeri Sha Banknote ada memiliki 5 keping untuk tahun 1988 dan 2 keping untuk tahun 1979.

37 ulasan:

  1. Salam dato... saya ingin bertanya 50 sen 1988 ada tak yg 3 dot? Dan berapa hrga syiling ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan
      terima kasih kerana terusan melawati blog saya. Memang ada 3 dot harga dalam RM85
      Terima kasih

      Padam
  2. Salam dato
    Boleh tak saya bertanya berapa nilai untuk duit syiling 50sen tahun 1954

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih
      5osen 1954 adalah syiling Malaya British Borneo Potret Quuen Elizabert II
      Mintage 2,560,000
      Composition Copper nickel
      berat 9.43gram
      Harga RM60 -RM120

      Tapi awas syiling ini banyak tiruan semenjak dari zaman dulu lagi. cuma timbang kalau bukan berat 9.34gram itu tiruan
      Terima kasih

      Padam
  3. Salam Dato'. Saya ada sekeping duit syiling 50sen 1988 yg ada extra dot (2 dot). Adakah duit syiling ini bernilai tinggi kalau dibandingkan dengan yg takada extra dot?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih

      Memanglah 20sen 1988 yang ada extra dot lebih tinggi nilainya daripada yang tidak ada dot.
      20sen ada dot ini amat sedikit saja yang ada dijumpai .
      terima kasih

      Padam
  4. Salam tuan, Apa beza 1988 yang ada 1 dot, 2 dot, 3, dot.? mana yang lebih tggi nilainya. TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harga Syiling 20sen 1988
      0 dot RM1.00
      1 dot RM30
      2 dot RM40
      3 dot RM65

      Padam
  5. salam dato...klu siling seringgit tahun 1977 ada harga x????

    BalasPadam
  6. Salam dato sye bnyk duit syiling lama mcm2 negara n mcm2 tahun so sye tak tau nilai hrga duit syiling tu...Harap dato blh bg sye infor ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya simpan duit malysia sahaja . duit luar negara payah nak rujuk tak ada maklumat . saya pun duit apa yang puan ada . kena beri tahu syiling apa

      Padam
  7. Salam dato sye nk Tnye sye Ada duit 50 British tahun 1954 agak2 berapa harga 1 keping duit syiling tu?

    BalasPadam
  8. skarang hnya nk duit 50sen je ke??duit 5sen dan 1sen nak lg x??saya ada duit 5sen tahun 1971 (parlimen) n ada lbih kurang 4 dot kat situ..ada nilai x??

    BalasPadam
    Balasan
    1. artikel saya ini hanya untuk koleksi 50sen yang ada variety dot . Banyak lagi syiling lain yang ada variety dot ini 1sen ,5sen,20sen . Simpanlan koleksi tersebut semuanya ada nilai .

      Padam
    2. Ooo...saya ada beberapa duit syiling 50sen 1968 (security edge).. anggaran 1 keping berapa nilainya??

      Padam
    3. Harga 50sen 1968 SE harga anggaran dalam RM5.00 sahaja

      Padam
  9. salam datuk, kt mane kite bole jual sume duit ny??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh lawatai internate dalam Mudah.my dalam FB atau di am corp Mall setiap hari Ahad. di Loken Perak setiap pagi Ahad dan banyak lagi lawatilah internate Numismatik dan duit lama

      Padam
  10. salam datok syiling parlimen 50sen tahun 1971 berapa harganya skarang?

    BalasPadam
  11. Askum datuk...sy ada duit sukarno thn 1964 dan duit syiling 50 sen thn 1988...jika datuk minat tntg duit sukarno...datuk blh hbg sy 0126909200

    BalasPadam
  12. Salam. Saya ada syiling:
    5sen 1982 extra dot
    50sen se tahun 67,68,69
    12 keping 1 sen petak tahun 1901 hingga 1939.. berminat? 0172801927

    BalasPadam
  13. salam dato...saya ada syiling singapore 10 dollar tahun 1979.berapa nilai nya

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum dato'. saya nak tanya saya ada duit syiling 50sen tahun 1967 berparit atau berlongkang tepi. Ada nilai ke duit tu dato'? kalau ada nilai brapa harganya sekarang? saya juga ada duit kerta rm1 sain aziz taha no siri tengah bermula dgn BRO....cuma no sy tak ingat sebb ada kat dlm album dirumah. kalau no siri bermula dgn BRO tu ada nilai ke tak dato'?0196136621

    BalasPadam
  15. Sy ada extra dot 50sen..tahun 1977
    Harga berape..0127378865

    BalasPadam
  16. Nak Tanya Ada sesiapa tak cari Coin Full set 1982 ... I nak let go

    BalasPadam
  17. Saya ada 50sen 1979 satu dot..harga cantik nego..0142269735..art..wassap saja layan..

    BalasPadam
  18. Saya ada 50sen 1979 satu dot..harga cantik nego..0142269735..art..wassap saja layan..

    BalasPadam
  19. Saya ada 50sen 1979 satu dot..harga cantik nego..0142269735..art..wassap saja layan..

    BalasPadam
  20. Saya ada 50sen 1979 satu dot..harga cantik nego..0142269735..art..wassap saja layan..

    BalasPadam
  21. Saya ada 50sen 1979 satu dot..harga cantik nego..0142269735..art..wassap saja layan..

    BalasPadam
  22. Salam, us 1 dollar morgan silver dollar tahun 1890 laku tak..ada juga duit lama tahun 1849 1/2 sen.

    BalasPadam
  23. Assalam...saya ada skeping syiling 20sen tahun 1988..cume beza nyer Dr syiling lain,die xda lorekan pd lingkaran syiling.boleh sya tau ape istimewa syiling be..

    BalasPadam
  24. Assalam...saya ada skeping syiling 20sen tahun 1988..cume beza nyer Dr syiling lain,die xda lorekan pd lingkaran syiling.boleh sya tau ape istimewa syiling be..

    BalasPadam
  25. Saya ada duit 1976-1980 satu ringgit rancangan malaysia ketiga
    Sapa nk bhuleyh cntact saya
    0142479383

    BalasPadam
  26. Saya ada 50 sen extra dot..siapa nak??best price...0173138785(watsapp)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...